Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Μέρκελ σε Ερντογάν: ΔΕΝ σας θέλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Η Άγκελα Μέρκελ ακόμη και στην επίσημη επίσκεψη της στην Άγκυρα υπενθύμισε στους Τούρκους πως είναι αντίθετη με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. 


«Εμείς με την Τουρκία πραγματοποιούμε διαπραγματεύσεις. Εγω έχω επιφυλάξεις για την πλήρη ένταξη. Όμως θα ήταν καλό να ανοίξει κάποιο κεφάλαιο διαπραγματεύσεων» δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά τη συνάντηση τους.

Η Μέρκελ επίσης έστειλε μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση σχετικά με την Κύπρο και δήλωσε πως «οι χώρες που έχουν επαφή με χώρες μέλη της Ε.Ε θα πρέπει να έχουν καλές σχέσεις. Αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί ανάμεσα στην Τουρκία και την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο τούρκος πρωθυπουργός υπενθύμισε πως στη Γερμανία υπάρχουν 70.000 τούρκοι επιχειρηματίες και υπενθύμισε την οικονομική δύναμη που έχουν αποκτήσει οι Τούρκοι στέλνοντας ένα μήνυμα στη Μέρκελ ενόψει των εκλογών του ερχόμενοι Σεπτεμβρίου. Ο Ερντογάν σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας τόνισε πως στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή ζουν 5 εκατομμύρια Τούρκοι και τόνισε « εμείς στην πραγματικότητα έχουμε ενταχθεί στην Ευρώπη. Δεν είμαστε πια ξένοι. Ελάτε να λύσουμε το ζήτημα και νομικά».

Ο τούρκος πρωθυπουργός σχολίασε και τις εκλογές στην Κύπρο και δήλωσε πως «έφυγε ο Χριστόφας ήρθε ο Αναστασιάδης. Να δούμε τι θα γίνουν τα πιο θετικά μηνύματα που έδωσε ο ίδιος για το Κυπριακό»

Μέρκελ και Ερντογάν συνομίλησαν για περίπου 1.5 ώρα και τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν η οικονομία όπου οι Γερμανοί ζητούν να αναλάβουν την κατασκευή πολλών έργων υποδομής στην Τουρκία , όπως το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, και τους αυτοκινητοδρόμους που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Τουρκία. Οι ενταξιακή πορεία της Τουρκίας φαίνεται πως συζητήθηκε και το μόνο που φαίνεται πως πετυχαίνει η τουρκική κυβέρνηση η έγκριση του Βερολίνου για άνοιγμα ενός κεφαλαίου διαπραγματεύσεων.

Θεωρείται σίγουρο πως Μέρκελ και Ερντογάν συζήτησαν και για τις εκλογές στη Γερμανία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με τους 800.000 τούρκικής καταγωγής γερμανούς ψηφοφόρους να είναι σημαντική δύναμη για την Μέρκελ σε περίπτωση που ο τούρκος πρωθυπουργός «δώσει γραμμή» για να την ψηφίσουν.
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου