Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας πρόλαβε τα χειρότερα


Boulgaria ypourgoi-1-NAI«Την εξουσία μας την έδωσε ο λαός, σήμερα του την επιστρέφω!». Με τα λόγια αυτά ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ υπέβαλε την Τετάρτη το πρωί στη Βουλή την παραίτηση της κυβέρνησής του, που υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές.
Ως λόγος για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, πρόβαλε τις αιματηρές συμπλοκές με τους διαμαρτυρόμενους στις μαζικές κινητοποιήσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας κατά των ενεργειακών μονοπωλίων και των υψηλών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Μίλησε όμως και με περιφρονητικό τρόπο για τις κινητοποιήσεις: «Αφού ο λαός θέλει οι διαδηλωτές να κυβερνούν το κράτος - να το κάνουν», είπε.
Η απόφαση για την παραίτηση της κυβέρνησης εξέπληξαν όλους -ακόμη και τους υπουργούς του-,
αλλά ήταν μια καλά σχεδιασμένη πολιτική ενέργεια του κ. Μπορίσοφ. Και τούτο διότι, μέχρι την καθορισμένη ημερομηνία των εκλογών το κύμα δυσφορίας θα διογκωνόταν συνεχώς, γεγονός που θα σήμαινε την περαιτέρω πτώση των ποσοστών του κόμματός του. Με την προκήρυξη έκτακτων εκλογών -μόλις τέσσερις μήνες νωρίτερα- ο κ. Μπορίσοφ ευελπιστεί πως οι απώλειες θα είναι κατά πολύ μικρότερες.
Βέβαια, πριν από την παραίτηση της κυβέρνησης είχε προηγηθεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Συμεών Ντιάνκοφ, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του τρεις μέρες πριν. Σύμφωνα με τη βουλγαρική ραδιοφωνία ο κ. Ντιάνκοφ υπερασπίστηκε την κυβέρνηση και τον εαυτό του, υποστηρίζοντας ότι: «Όταν ο λαός προσέλθει στις κάλπες, ας θυμηθεί τι κάναμε κατά τα πιο δύσκολα χρόνια στην Ευρώπη».
Η αντιπολίτευση με τη σειρά της προειδοποίησε ότι η παραίτηση της κυβέρνησης δεν θα θέσει τέρμα στα συλλαλητήρια και τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους γιατί αποτελεί αποφυγή ευθύνης. Θα εξακολουθήσουν οι αντιπολιτευόμενοι να προβάλλουν τα αιτήματά τους για καταπολέμηση των μονοπωλίων, προβαίνοντας στην οργάνωση επιτροπών πρωτοβουλίας.
Ένα ιδιαίτερο στοιχείο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι ο κ. Μπορίσοφ, κατά τη συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του στη Βουλή, αποκάλυψε ότι οι Τούρκοι σχεδίαζαν να τον δολοφονήσουν. Αυτό έγραψε η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ και αναδημοσίευσε το βουλγαρικό Φόκους.
Ο κ. Μπόικο Μπορίσοφ κατηγόρησε τον αρχηγό του DPS, του τουρκικού κόμματος της Βουλγαρίας , για συμμετοχή σε δολοφονία του. Είπε ότι ο κ. Ντογάν είχε δώσει εντολή να τον δολοφονήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες που παρείχε  υπηρεσία πληροφοριών της αλλοδαπής.
«Υπηρεσία Πληροφοριών φίλης χώρας μας παρείχε έγγραφα που δείχνουν ξεκάθαρα ότι ετοίμαζαν να με δολοφονήσουν», είπε ο κ. Μπορίσοφ.
Ο Μακεδών – voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου