Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ο ένοπλος με καλάσνικωφ «δεν πρέπει να κουτουλήσει»: το τσίρκο της εκατέρωθεν παράνοιας

Με τα γεγονότα της συλλήψεως των ληστών της Κοζάνης διαπιστώσαμε, σαφέστατα, τσίρκο εκατέρωθεν παράνοιας: από την μία, δημόσιες φωνές έδειξαν σαφέστατη συμπάθεια σε ληστές τραπεζών με καλάσνικωφ, ότι «έτσι απαντούν στην βία της κοινωνίας» (!) και τα τοιαύτα, από την άλλη οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί μοιάζει (δεν είμαι εισαγγελέας για να αποφανθώ τελεσιδίκως) να προέβησαν σε απολύτως απαράδεκτες όσο και κωμικοτραγικές ενέργειες, από παραποίηση φωτογραφιών μέχρι βασανιστήρια, που σαφέστατα υπονομεύουν πολύ πιο αποτελεσματικά από οποιαδήποτε αναρχική ρητορική την εφαρμογή των νόμων και της νομιμότητας.
Οι καιροί είναι πονηροί, και το διακύβευμα είναι να διασφαλίσει η συντεταγμένη Πολιτεία την τάξη και την νομιμότητα με μιαν Αστυνομία άψογη, χωρίς σκοτεινά σημεία, υπόνοιες, αυθαιρεσίες κάθε είδους, μικρές ή μεγάλες. Αυτό είναι κρίσιμο: στην προσπάθεια να επιβληθεί μια νομιμότητα που κατ’ ουσίαν έχουμε ξεχάσει εδώ και δεκαετίες, η Αστυνομία πρέπει να είναι
ΑΨΟΓΗ.
1.      Οι παραλογιζόμενοι συμπαθούντες
«Συγγνώμη; Κύριε;»
«Παρακαλώ.»
«Έχουμε αποδείξεις ότι μόλις ληστέψατε μια τράπεζα με όπλα καλάσνικωφ, μήπως θα μπορούσατε να τα παραδώσετε και να παραδοθείτε;»
«Βεβαιότατα, μισό λεπτό.»
Το παραπάνω θα ήταν μια σύλληψη μόλις προ ολίγου βαρέως οπλισμένων ληστών χωρίς ενδεχόμενο κακώσεων ή μώλωπα στα σώματά τους. Κάθε άλλη περίπτωση μάλλον υπερτερεί σε βιαιότητα, μα κάποιοι απλώς αδυνατούν να το δούν. Δυσκολεύομαι να θεωρήσω την δημόσια εκπεφρασμένη συμπάθεια σε βαρέως ενόπλους ληστές ως οτιδήποτε άλλο πέρα από παράνοια, όμως οι φωνές του ελληνικού δημόσιου λόγου δεν παύουν να με εκπλήσσουν.
Ο πρώην δάσκαλος ενός από τους καλασνικωφόρους πιθανολογεί ότι ο όψιμος δρόμος του άξιου, ήρεμου και καλλιεργημένου μαθητή του συνίστατο «στην βία σαν απάντηση στη βία του συστήματος», και εν ολίγοις ότι φταίμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι (βασικά δεν διαβλέπει κάτι πραγματικά κακό στο να ληστεύει με καλάσνικωφ ένας 20χρονος, αν παραμερίσουμε τις προφάσεις).
Η μητέρα του ενός μετέφηβου ληστή δηλώνει για τον γιό της: «Το παιδί έχει υποβληθεί πρόσφατα σε επέμβαση λέιζερ στα μάτια. Ο γιατρός που το χειρούργησε μας είπε ότι δεν πρέπει ούτε να κουτουλήσει». Ε ΤΟΤΕ ΝΑ ΜΗ ΛΗΣΤΕΥΕ ΕΝΟΠΛΩΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ. Είναι επικίνδυνο το σπορ, μπορεί να κουτουλήσει κανείς, δεν το μάθατε;
“Eυπώλητος” μπλόγκερ, κάποτε με εκπομπή στον πολύ ΣΚΑΪ, γράφει: «Οι νέοι αναρχικοί μου θυμίζουν τους πρώτους χριστιανούς. Δεν φοβούνται τίποτα. Θα δαγκώσουν και τα λιοντάρια. Υπάρχει τεράστια αντίθεση ανάμεσα στους αναρχικούς και τους προσκυνημένους νοικοκύρηδες που φοβούνται να μιλήσουν ακόμα κι όταν χάνουν τη δουλειά τους και κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο».
Αρκετοί αντιμετωπίζουν τους ενόπλους ληστές και τρομοκράτες περίπου με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν κάποιον συλληφθέντα σε πορεία, και βάζουν στην ίδια ζυγαριά τον φοιτητή της «ζαρντινιέρας» και τους ένοπλους ληστές των «πυρήνων της φωτιάς».
Άλλοι πολίτες σχολιάζουν στο διαδίκτυο ότι οι καλασνικωφόροι «δεν σκότωσαν κανέναν, ούτε καν πυροβόλησαν», κάτι που κατ’ αυτούς μάλλον τεκμαίρει ότι το φονικό όπλο ήταν διακοσμητικό, ότι δεν έπρεπε να το πάρουμε στα σοβαρά και ότι οι ληστές εμφορούντο από τα ιδανικά του Γκάντι.
Όλα τα παραπάνω μου μιλάνε και μου λένε μία λέξη: ΠΑΡΑΝΟΙΑ. Όταν αυτά κυκλοφορούν «χαλαρά» στην ελληνική κοινωνία ως περίπου mainstream απόψεις, «του συρμού», κάτι δεν πάει καθόλου, καθόλου καλά.
2.    Αστυνομία εναντίον λογικής και υπεράνω νόμων
Η επιτυχία της Αστυνομίας με τις συλλήψεις των ένοπλων τρομοκρατών είναι, το δίχως άλλο, μεγάλη: και αξίζουν συγχαρητήρια και ευχαριστίες σε κάθε εμπλεκόμενο.
Όμως: μερικές μέρες μετά την ντροπιαστική δικαστική απόφαση για τους αστυνομικούς του «φοιτητή της ζαρντινιέρας», η Αστυνομία κάνει το εξής απίθανο: δημοσιεύει φωτογραφίες των βαρέως δαρμένων νεαρών τρομοκρατών σαφέστατα «πειραγμένες» (με κωμικά ερασιτεχνικό τρόπο). Γιατί χρειαζόταν κάτι τέτοιο; Τί προσφέρει; Κάτω από το αριστερό μάτι του ενός έχει αφαιρεθεί άτσαλα ευμέγεθες μπλαβιασμένο πρήξιμο σαφέστατα εμφανές σε άλλες φωτογραφίες (όπως αυτήν), ενώ στον άλλον έχει «αφαιρεθεί» ο μισός λαιμός, δημιουργώντας φρικτές σκέψεις για την παραμόρφωση που κρύβεται από κάτω, κλπ.Και μόνο η δημοσίευση εμφανώς (και κωμικά) «πειραγμένων» φωτογραφιών θέτει την Αστυνομία στην θέση του υπόπτου και του κατηγορουμένου. Και στρέφει την κοινωνία εναντίον της. Φάουλ πρώτον.
Δεύτερον: έχουμε κάθε καλή διάθεση να πιστέψουμε το ανακοινωθέν της Αστυνομίας, ότι οι εικονιζόμενες κακώσεις προέκυψαν κατά τη σύλληψη. Ποιά είναι όμως η πιθανότητα να αποτελεί αυτό ολόκληρη την αλήθεια, βλέποντας τις φωτογραφίες; Και κυρίως τα όσα οι φωτογραφίες κρύβουν; Είναι νόμιμα τα βασανιστήρια στην Ελληνική Δημοκρατία; Την τιμωρία των ληστών με τα καλάσνικωφ θα την αποφασίσει η Πολιτεία και ο φυσικός τους δικαστής δια των σχετικών νόμων: σίγουρα όχι ο εκάστοτε αστυνομικός, το «όργανο» της Πολιτείας, ο οποίος θα την εφαρμόσει κιόλας στα κορμιά τους επειδή έτσι του αρέσει. Αδιανόητο, τεκμήριο της συλλογικής μας παράνοιας και απανθρωπίας αυτό που γράφεται στο διαδίκτυο, «καλά τους έκαναν», «και λίγα τους έκαναν» και τα τοιαύτα. Συνεπαρμένοι από την έξαψη των καιρών, ουδόλως λίγοι συμπολίτες μας συναινούν στο να επιστρέψουμε κατ’ ευθείαν στην ζούγκλα και στους νόμους της. Σε αυτήν την βαρβαρότητα οφείλουμε να αντισταθούμε. Θυμηθείτε: μόνο η επιστροφή της τάξης με μιαν ΑΨΟΓΗ Αστυνομία δεν ανοίγει έναν αιματηρό κύκλο εναλλασσόμενων «ρεβάνς».
(Ας υποθέσουμε για μια στιγμή ότι όντως οι αστυνομικοί κακοποίησαν/βασάνισαν τους ήδη συλληφθέντες -για το αν αυτό όντως συνέβη θα αποφανθεί η Πολιτεία, όχι εγώ. Συμφωνήσαμε ότι αυτό είναι απολύτως αδιανόητο, σίγουρα παράνομο και βαρέως τιμωρητέο. Ένα άλλο ερώτημα όμως προκύπτει: Πρώτα τους έδειραν, μετά τους φωτογράφισαν, και μετά «πείραξαν» τις φωτογραφίες για να καταστεί λιγώτερο εμφανής η κακοποίηση; Τύφλα νά’χει ο Ραν Ταν Πλαν!)
Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί που το χειρίστηκαν (όσο η στάση της Αστυνομίας δεν είναι τελεσιδίκως η συναίνεση και συγκάλυψη ή η διαλεύκανση και η εκδίκαση, δεν μιλάμε για την «Αστυνομία» αλλά για τους συγκεκριμένους αστυνομικούς) με τους εικαζόμενους λάθος ή και εγκληματικούς χειρισμούς τους επιτυγχάνουν τα κατωτέρω σοβαρότατα αυτογκόλ της Πολιτείας:
-γελοιοποιούν το Κράτος και την Αστυνομία με την δημοσίευση κραυγαλέα παραποιημένων φωτογραφιών
-επισκιάζουν μια καίρια αποκάλυψη των εξελίξεων που θα μπορούσε να «ζυμώσει» την κοινωνία, δηλαδή ότι καλοθρεμμένοι 20χρονοι έχουν πάρει τα καλάσνικωφ «για ιδεολογικούς λόγους» και ότι υπάρχουν μειοψηφικά τμήματα της κοινωνίας που νιώθουν συμπάθεια απέναντί τους και ταύτιση με αυτούς.
-απονομιμοποιούν πρώτοι εκείνοι, και όχι κάποιο ακροαριστερό ανακοινωθέν, μια από τις θεμελιώδεις συνθήκες της σύγχρονης συντεταγμένης πολιτείας και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, ότι το μονοπώλιο στην νόμιμη βία το έχει το κράτος, αφ’ ής στιγμής το χρησιμοποιεί σύμφωνα με τα συμπεφωνημένα όρια.
Οι ενδεχόμενοι τραγικά λανθασμένοι χειρισμοί των συγκεκριμένων αστυνομικών υπονομεύουν την δυνατότητα (και αναγκαιότητα) να καταπολεμήσει αποτελεσματικά η Πολιτεία απολύτως νοσηρά φαινόμενα όπως τα καλοθρεμμένα 20χρονα με τα καλάσνικωφ και να επαναφέρει την τάξη, την ασφάλεια, την νομιμότητα. Ακόμα και κάτι το τόσο αναγκαίο, η καταπολέμηση της ένοπλης τρομοκρατίας, σπιλώνεται από τους ίδιους τους κρατικούς λειτουργούς της καταπολέμησης!
Αγαπητοί αναγνώστες, θερμά παρακαλώ να μην είστε βιαστικοί στις κρίσεις σας. Η κοινωνία, όπως και όσο αποτυπώνεται στο διαδίκτυο, είναι βαθιά διχασμένη σχετικά με το μωσαϊκό των γεγονότων των τελευταίων ημερών. Δεν χρειάζεται περαιτέρω διχασμός, αλλά να έλθουμε όλοι εις επίγνωσιν. Ψυχραιμία, θεσμοί, λογική και ενωτικό, όχι διχαστικό πνεύμα: αυτά μας πρέπουν.
Α.Κ
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου