Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Κίνδυνος ακυβερνησίας από ισχυρή ψήφο αποδοκιμασίας στην Ιταλία Κερδισμένοι Μπερλουσκόνι, Γκρίλο - Νικητής στη Βουλή ο Μπερσάνι

Κίνδυνος ακυβερνησίας από ισχυρή ψήφο αποδοκιμασίας στην Ιταλία

Μάχη στήθος με στήθος στην Βουλή
Όσο περνά η ώρα ολοένα ανατρέπονται οι αρχικές προβλέψεις των exit polls που έδιναν καθαρό προβάδισμα στον Μπερσάνι και στην  κεντροαριστερά στην Βουλή, αλλά φαίνεται πως οι τρεις μεγαλύτεροι σχηματισμοί βρίσκονται σχετικά κοντά.
Η τελευταία πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος  της Βουλής, από τη δημοσκοπική εταιρεία Img, δείχνει ότι η προοδευτική συμμαχία του Μπερσάνι  θα εξασφαλίσει, τελικώς, το 29,1% των ψήφων, η μπερλουσκονική κεντροδεξιά  το 28,1%, το κίνημα "Πέντε Αστέρων" του Μπέππε Γκρίλλο το 26,7% και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι το 10,8%. 
Οι αναλυτές εκτιμούν- με βάση την εικόνα από τα ως τώρα  αποτελέσματα - κανείς μέχρι τώρα δεν
μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση . Έτσι, τα μόνα σενάρια που φαντάζουν πιθανά αυτή τη στιγμή είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής ή η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Η μάχη της Γερουσίας


Με καταμετρημένο το 73% των ψήφων, ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι προηγείται με ποσοστό 32,2%, έναντι 30,0% του Λαού της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων  του Πέπε Γκρίλολ αμβάνει ποσοστό 23,9%, κερδίζοντας άνετα την τρίτη θέση από τον κεντρώο συνασπισμό του Μάριο Μόντι που συγκεντρώνει μόλις  9,2%.
Η εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα", παράλληλα, αναφέρει ότι, βάσει των μέχρι τώρα προβλέψεων και αποτελεσμάτων, στη Γερουσία δεν πρόκειται να προκύψει  σαφής πλειοψηφία.Η πρόβλεψη της εφημερίδας της Ρώμης, για κατανομή των εδρών της Γερουσίας,  δίδει  123 έδρες στην κεντροδεξιά, 104 στην κεντροαριστερά, 54 στο κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέππε Γκρίλλο και 17 στη συμμαχία του Μόντι.
Νωρίτερα, ο Μπερλουσκόνι φαινόταν να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα στις έδρες της Γερουσίας καθώς -σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση RAI - οι έδρες εμφανίζονταν ως εξής:
 -Κεντροδεξιά (Μπερλουσκόνι): 123 (Για την πλειοψηφία απαιτούνται 158 από τις 315 έδρες )
-Κεντροαριστερά (Μπερσάνι): 104
-Κίνημα Πέντε Αστέρων (Μπέπε Γκρίλο): 58
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι συγκεντρώνει μόλις 16 έδρες.  
 Βάσει των προβολών  που βασίζονται σε πραγματικές ψήφους (εταιρίες Tecne και Πιέπολι) η κεντροδεξιά συμμαχία φέρεται να εξασφαλίζει το 31,6% , ο Μπερσάνι και κεντροαριστερός συνασπισμός έρχεται δεύτερος με 29,4%, τρίτο το κίνημα Πέντε αστέρων του Μπέπε Γκρίλο το 24,9% και η λίστα του Μάριο Μόντι παρουσιάζεται στην τέταρτη θέση με  9,6%.
 news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου