Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

"Κεραυνοί"-μήνυμα στην Άγκυρα

EXOCETXL1Ομοβροντία βολών βλημάτων επιφανείας-επιφανείας, εδάφους-επιφανείας και αέρος- επιφανείας αύριο από το ΠΝ στο βόρειο Κρητικό Πέλαγος στην περιοχή εποπτείας του Πεδίου Βολής Κρήτης.
Μεταξύ των αποστολών που θα εκτελεστούν ξεχωρίζει η βολή εν κινήσει απο άνδρες της ΔΥΚ μέσα απο ελαστική λέμβο ρουκετών ΑΤ-4 σε ένα σενάριο που για πρώτη φορά δοκιμάζεται υπο πραγματικές συνθήκες.
Οι βολές εντάσσονται στο πλαίσιο των ασκήσεων του ΠΝ "Αστραπή" Ορμή και Γρύπας και για αυτές πρόκειται να κινητοποιηθεί σχεδόν το σύνολο των κύριων μονάδων επιφανείας του Στόλου όπως και των πυραυλακάτων (ΤΠΚ) σε μια υπενθύμιση προς πάντες πως το ΠΝ είναι εδώ και έτοιμο να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε πρόκληση.
Είναι χαρακτηριστικό πως τελευταία φορά που είχε σημειωθεί αντίστοιχη κινητοποίηση από τα σκάφη
του ΠΝ ήταν από τον περασμένο Μάρτιο και οι ασκήσεις οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν δείχνουν ότι το ΠΝ είναι ο μοναδικός κυρίαρχος στο Αιγαίο σε μια περίοδο που η χώρα στενάζει κάτω από τα δεσμά που έχουν επιβάλλει.
Και οι ΕΔ έχουν δώσει σημαντικό μερίδιο στην θυσία αυτή του ελληνικού λαού, αλλά η αποστολή τους που είναι η υπεράσπιση αυτής της χώρας δεν επιδέχεται ούτε περικοπές ούτε μεμψιμοιρία.
Σε ότι αφορά τώρα τις βολές πυραύλων αυτές πιο συγκεκριμένα συνίστανται σε:
Βολή βλήματος MM-38 από επάκτια συστοιχία, εκτοξευτής της οποίας μεταφέρθηκε για αυτό το σκοπό από νήσο του βόρειου Αιγαίου στο ΠΒΚ.
Είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται βολή ΜΜ-38 από επάκτια συστοιχία καθώς η προηγούμενη είχε εκτελεστεί στις 18 Νοεμβρίου του 2009. Οι επάκτιες συστοιχίες των Exocet χρησιμοποιούν κανονικά το βλήμα MM 40, αλλά το MM 38 προέρχεται από αποθέματα Exocet παλαιών ΤΠΚ και βάλλονται από το όχημα εκτοξευτή Renault 6x6 ΤRM10000.
Πρόκειται για μετατροπή που γίνεται από το ΠΝ έτσι ώστε το βλήμα των ΤΠΚ να μπορεί να βληθεί από τον επάκτιο εκτοξευτή, δείχνοντας την ευελιξία του ΠΝ στην αξιοποίηση παλαιότερων βλημάτων.
Ακόμη οι βολές πρόκειται να περιλαμβάνουν βολή Hellfire AGM-114K από ελικόπτερο S-70 B-6 Aegeanhawk καθώς και βλήματος Penguin από ΤΠΚ.
Υπάρχει όμως και μια καινοτομία στην άσκηση. Είναι η βολή αντιαρματικού μη κατευθυνόμενου βλήματος AT-4 των 84 χλστ. από μονάδα της ΔΥΚ η οποία θα επιβαίνει επι ταχύπλοου σκάφους!
Πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται τέτοια βολή στο πλαίσιο ασκήσεων του ΠΝ. Αν και ο ΑΤ-4 μπορεί να βληθεί πρακτικά από οποιαδήποτε θέση και μέσο εντούτοις η επιλογή αυτή δείχνει την ποικιλία των λύσεων που έχει η ΔΥΚ στην προσβολή ιδιαίτερα αποβατικών ακάτων ή στην προσβολή εχθρικών σκαφών στο πλαίσιο καταδρομικής επιχείρησης.
Οι βολές θα πραγματοποιηθούν εναντίον πλωτού στόχου, (παροπλισμένο σκάφος του ΠΝ) και αυτή τη φορά πρόκειται να είναι μεγαλύτερο από τον περασμένο «Γρύπα» όπου και βυθίστηκε γρήγορα μη επιτρέποντας στην ΤΠΚ να εκτελέσει τη βολή του Penguin. (defencenet)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου