Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί η «ήσυχη» Παπαρήγα τώρα φωνάζει «στ' άρματα»



Τι έπαθε ξαφνικά η Αλέκα Παπαρήγα και βγήκε στο... βουνό; Αυτή είναι η απορία που δημιουργήθηκε με αφορμή το «ξύπνημα» του ΚΚΕ τόσο στους δρόμους όσο και στη σκληρή φρασεολογία. Οι γνωρίζοντες τα άδυτα του Περισσού εκτιμούν ότι δεν τσίμπησε τη σιδηρά κυρία του ΚΚΕ μύγα τσε-τσε. Οσα συνέβησαν τόσο με τους εργαζομένους στα μέσα μεταφοράς όσο και με τους αγρότες, με αποκορύφωμα τα επεισόδια στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και οι σκληρές επιθέσεις στην κυβέρνηση και σε υπουργούς μόνο τυχαία δεν είναι. Το ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές έπιασε στην κυριολεξία πάτο, μια και το 4,50% (ή 277.179 ψήφοι) που έλαβε είναι το ιστορικά χαμηλότερο στην ιστορία του, γεγονός που έκανε ακόμη και τη συνήθως ψύχραιμη γραμματέα του να σοκαριστεί. Το ότι η χαμηλή πτήση συνεχίστηκε και μετά τις εκλογές προκάλεσε αρκετές τριβές στον Περισσό. Στις δημοσκοπήσεις όχι μόνο δεν καταγράφεται άνοδος σε μια εποχή όπου τα σκληρά μέτρα συνεχίζονται, αλλά σε μερικές υπάρχει ακόμη και πτώση στο ποσοστό του
ΚΚΕ. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» είχε αποκαλύψει τον Νοέμβριο του 2012 ότι οι «σκληροί» του κόμματος πίεζαν ασφυκτικά για αλλαγή πορείας, καθώς τόνιζαν ότι «δεν μπορούμε να παραμένουμε θεατές την ώρα που μας λεηλατούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Χρυσή Αυγή».

Γι’ αυτό και ήταν αποφασισμένοι να στρίψουν ακόμη αριστερότερα το καράβι, μια και από λαϊκό μέτωπο, που ήταν η ταυτότητα του ΚΚΕ με βάση τα προηγούμενα Συνέδρια (από το 1996), τώρα οδηγούνται στη λαϊκή εξουσία, αποφασίζοντας ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση, αφού και οι συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα θα θεωρούνται αιτία πολέμου για όποιον τη διανοηθεί.

Ο Περισσός προτάσσει την απόλυτη ιδεολογική «στεγανοποίηση», καταργώντας τις μέχρι πρόσφατα θέσεις του για τη συγκρότηση του «αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης με κατεύθυνση τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία», και επιστρέφει στις λογικές της... απευθείας επανάστασης. Απλώς πατήθηκε το κουμπί και ενεργοποιήθηκε, εν όψει του Συνεδρίου του ΚΚΕ που θα γίνει την άνοιξη (11 έως 14 Απριλίου), η γραμμή «πεζοδρόμιο». Οπως εξάλλου δηλώνει η κυρία Παπαρήγα σηματοδοτώντας την αλλαγή πορείας του κόμματός της, «ο αγώνας πρέπει να γίνει τώρα πιο καθαρός και να έχει προοπτική. Η άμυνα δεν προσφέρει τίποτα, η απογοήτευση τίποτα. Επίθεση μαζική του λαού μέχρι την τελική νίκη». Η κινητικότητα του Περισσού με αιχμή του δόρατος το ΠΑΜΕ συμπίπτει, όχι τυχαία, με την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζεται από ένα σημαντικό μέρος, κυρίως αριστερών ψηφοφόρων, η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη μνημονιακή πραγματικότητα και τη στρατηγική επιλογή της Κουμουνδούρου να κινηθεί ολοταχώς προς το κέντρο. Τη μεταστροφή αυτή βλέπει το ΚΚΕ ως σωσίβιο για να επαναπατρίσει μέρος αυτών των ψηφοφόρων που έχασε στις τελευταίες εκλογές, όταν κινήθηκαν μαζικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζουν στο ΚΚΕ, αντί να βοηθάει στη λαϊκή οργάνωση και αφύπνιση, στη συνειδητοποίηση του λαού ότι πρέπει να ακολουθήσει πολιτική ρήξης, διαδίδει το ψέμα «ναρκωτικό» ότι μέσα από μια κάλπη μπορεί να βγει μια αριστερή κυβέρνηση. Πρόκειται για δηλώσεις-παγίδα στον λαό, που φέρνουν ακόμα πιο πίσω από το 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ θεωρούσε ότι με τη νίκη του έχει ραντεβού με την Ιστορία και τον σοσιαλισμό, καταλήγουν οι «κόκκινοι» της Αλέκας.


Προβληματισμός στην κυβέρνηση

Αν και από τον Περισσό επιμένουν ότι οι τελευταίες κινήσεις δεν αποτελούν αλλαγή πορείας και ότι το ΚΚΕ συνεχίζει σταθερά την ίδια τακτική που ακολουθούσε πριν και αμέσως μετά τις εκλογές, η επαναδραστηριοποίησή του προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό τόσο στην κυβέρνηση, μια και έχει μπροστά της αποκρατικοποιήσεις, όσο στην Κουμουνδούρου και στους Ανεξάρτητους Ελληνες, τα δύο κόμματα που είχαν, σύμφωνα με τις μετρήσεις, «τσιμπήσει» ψηφοφόρους του ΚΚΕ και δυνάμει ψηφοφόρους του. Τώρα βλέπουν να απειλείται μια δεξαμενή που τη θεωρούσαν δεδομένη στους σχεδιασμούς τους. Σε πρώτη φάση αντέδρασαν στηρίζοντας το ΚΚΕ με ταυτόχρονη επίθεση στην κυβέρνηση. Για να δούμε όμως πώς θα χειριστούν την επόμενη μέρα.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου