Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

«Ο,τι παίρναμε θα παίρνουμε»


Την ώρα που τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αντίστοιχα διεμήνυαν ότι ο «ένας φόρος» στα ακίνητα θα ελαφρύνει τους Ελληνες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έκανε επίδειξη δύναμης και αναλγησίας. Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών βιάστηκε να επαναλάβει τη δήλωσή του ότι «ό,τι παίρναμε θα πάρουμε» δείχνοντας ότι τα κέντρα αναφοράς του είναι πέρα και πάνω από τους πολιτικούς αρχηγούς που ακολουθούσαν διαφορετική γραμμή. Το βέβαιο είναι ότι οι αποφάσεις για τον φόρο ακινήτων πάνε πιο πίσω, χωρίς κανείς ακόμη να έχει εικόνα για το ποιο από τα σενάρια που είχαν διαρρεύσει και ακουστεί τελικά θα περάσει. Θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι το προσχέδιο του κειμένου για τον φόρο στα ακίνητα θα φτάσει στα χέρια των δάνειων δυνάμεων για τελική έγκριση. Η κυβέρνηση πάντως, σε μια προσπάθεια να σπάσει τα μπλόκα των αγροτών, αποφάσισε, όπως ανακοίνωσαν ο
υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης και ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος, να προτείνει καθιέρωση φτηνού νυχτερινού ρεύματος, διευθέτηση «κόκκινων» δανείων και επιστροφή ΦΠΑ προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των αγροτών.

Επιπλέον επιλύεται το πρόβλημα της συνταξιοδότησης των αγροτών που είναι γεννημένοι το 1948 και επεκτείνεται για δύο χρόνια, ικανοποιείται το αίτημα επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών κ.ά.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Στουρνάρας είπε ότι για τον φόρο ακινήτων υπήρξε «ενημερωτική συζήτηση», χωρίς να μπουν οι πολιτικοί αρχηγοί σε λεπτομέρειες ή να ληφθούν αποφάσεις. Το θέμα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν βιάζει». «Ακόμα τρέχουμε σενάρια» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας πως «ό,τι παίρναμε θα πάρουμε».

Οτι το καθεστώς του φόρου ακινήτων «δεν επείγει» επιβεβαίωσαν τόσο ο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος (που αποθέωσε τη χρησιμότητα του «χαρατσιού» που είχε επιβάλει το ΠΑΣΟΚ) όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης. Οι δύο αρχηγοί προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι θα υπάρξει ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων.

«Η τελική ρύθμιση θα ελαφρύνει τους Ελληνες» δήλωσε ο κ. Κουβέλης. Η βάση είναι το ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο «έχει αποδώσει πολλά» και μπορούμε πλέον «να αρχίσουμε την ανακούφιση» είπε από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι ο νέος φόρος ακινήτων θα είναι «ελαφρύτερος». Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συζήτησαν επίσης τα θέματα της Συνόδου Κορυφής και ενημερώθηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για τα θέματα του ΕΣΠΑ.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου