Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Καταρρέουν τα έσοδα γιατί ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει


Αν τον Ιανουάριο λέγαμε ότι η κυβέρνηση είναι σε κατάσταση συναγερμού γιατί τα έσοδα έχουν υποχωρήσει δραματικά, τα στοιχεία για το 15νθήμερο του Φεβρουαρίου προκαλούν πανικό. Εκτιμάται ότι το πρώτο δίμηνο του έτους στα ταμεία του κράτους θα μπουν 1 δισ. ευρώ λιγότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τον Φεβρουάριο η πορεία των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού έχει πάρει την κατιούσα και πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί ο μηνιαίος στόχος για έσοδα 4 δισ. ευρώ περίπου.
Ενδεικτικά έως τις 15 Φεβρουαρίου είχαν εισπραχθεί έσοδα 1,17 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 1,36 δισ. ευρώ, δηλαδή 180 εκατ. ευρώ λιγότερα από το στόχο. Πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί έτσι ο στόχος για
έσοδα 4 δισ. ευρώ κάθε μήνα.
Σημειώνεται πως τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2012 είχαν ανέλθει σε 9,25 δισ. ευρώ, ενώ φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 8,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μειωμένα κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Οι συσκέψεις στο οικονομικό επιτελείο είναι συνεχείς καθώς πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο «κόκκινο» και απειλεί να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό, επομένως και του στόχους του Μνημονίου. Οι αιτίες της κατάρρευσης των εσόδων είναι πολλές και γνωστές.
Ο πιο βασικός λόγος είναι ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων τέλειωσε. Το ταμείον είναι μείον, δεν υπάρχει σάλιο και οι πολίτες δεν πληρώνουν.
Το δεύτερο είναι η γκάφα του γραμματέα εσόδων κ. Θεοχάρη ο οποίος γέννησε προσδοκίες για ευνοϊκή ρύθμιση με πολλές και μικρές δόσεις. Προχθές το «μάζεψαν» κάπως, αλλά η ζημιά έχει γίνει και αποτυπώνεται στα έσοδα των πρώτων ημερών του Φεβρουαρίου.
Το τρίτο φυσικά είναι η αδυναμία του κρατικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή. Είτε λόγω έλλειψης κόσμου, είτε λόγω ανικανότητας είτε επειδή κάνουν «λευκή» απεργία η ουσία είναι ότι χρήματα δε μαζεύουν.
Αν πάει έτσι η κατάσταση τότε ο κίνδυνος είναι πολύ σοβαρός για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι, όμως, η δραματική αυτή κατάσταση και μια ευκαιρία να δείξουμε στους τροικανούς ότι δεν πάει άλλο, ο κόσμος δε μπορεί να πληρώνει άλλους φόρους.
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου