Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Νέες επεισοδιακές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο




Βόμβες μολότοφ κατά του προεδρικού μεγάρου στο Κάιρο
Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης έριξαν σήμερα βόμβες μολότοφ εναντίον του προεδρικού μεγάρου στο Κάιρο, στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της πολιτικής του αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία ήταν και πάλι σφοδρές και δύο άτομα τραυματίσθηκαν.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, ανακοίνωσε ότι πέντε άνθρωποι στο Πορτ Σάιντ υπέκυψαν σήμερα στα τραύματα που υπέστησαν στις συγκρούσεις των προηγούμενων ημερών, ενώ ένας ακόμη άνθρωπος άφησε την τελευταία του πνοή στο Κάιρο.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού για να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο, ενώ διαδηλωτές έριξαν τουλάχιστον 15 μολότοφ πάνω από τα τείχη στην περίμετρο του κτιρίου.

Νωρίτερα σποραδικές συγκρούσεις είχαν σημειωθεί μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των χιλιάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στο Κάιρο, με τους διαδηλωτές να ρίχνουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών σε μια λεωφόρο που οδηγεί την πλατεία Ταχρίρ και να φωνάζουν συνθήματα όπως «Κάτω η Αδελφότητα», αναφερόμενοι στην παράταξη του προέδρου Μόρσι.

Εξάλλου, η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους, οι οποίοι απομακρύνθηκαν με ασθενοφόρο, όπως δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και στο Πορτ Σάιντ, έπειτα από έκκληση του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας, κύριου συνασπισμού της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, το οποίο ζητεί να τερματιστεί το «μονοπώλιο» της εξουσίας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Στην Αλεξάνδρεια χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία προς το κέντρο της πόλης, ενώ ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας γύρω από τα κυβερνητικά κτίρια.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στις πόλεις Ζακάζικ και αλ Μάχαλα, ενώ στο Σουέζ οι διαδηλωτές κουβαλούσαν φέρετρα για να θρηνήσουν όσους σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια των προηγούμενων ημερών.

Οι σημερινές διαδηλώσεις συμπίπτουν με την πρώτη επέτειο από τα επεισόδια που ξέσπασαν στη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα στο Πορτ Σάιντ, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 74 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου