Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

"Μας έχουν στη γωνία"


51057FA1D0F870531F693AB32ABFE082
«Ομολογώ ότι φεύγω πικραμένος», είπε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο κ. Χριστόφιας αναφερόταν στην αποχώρησή του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις εργασίες του οποίου δεν θα ξαναλάβει μέρος αφού η θητεία του ως προέδρου της Κύπρου ολοκληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου και η πίκρα του, όπως εξήγησε ο ίδιος, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου ούτε στήριξαν, ούτε έδειξαν αλληλεγγύη στη χώρα του.
«Η Κύπρος αυτή τη στιγμή νιώθει κατατρεγμένη», είπε ο κ. Χριστόφιας και τόνισε: «Προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τις τράπεζες, όπως ξέρετε, προσπαθούμε να τα επιλύσουμε. Υποχρεωθήκαμε να απευθυνθούμε στο μηχανισμό στήριξης και αντί στήριξη έχουμε ένα κατατρεγμό...».


Ο κ. Χριστόφιας σχολίασε και τις επικρίσεις που δέχεται η Κύπρος από ευρωπαίους αξιωματούχους ότι αποτελεί «πλυντήριο βρώμικου χρήματος» και τις απειλές ότι αν η Λευκωσία δεν λάβει μέτρα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας του τραπεζικού συστήματος η οικονομική βοήθεια της ΕΕ δεν θα εκταμιευτεί.

«Θυμήθηκαν τώρα τα περί ξεπλύματος χρήματος και μας έχουν στη γωνιά και αρνούνται να υπογράψουν μαζί μας ένα μνημόνιο το οποίο βεβαίως κανένας δεν μπορεί να χειροκροτήσει», επισήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κύπρου μοιάζοντας σαν να εξομολογείται τον καημό του...


Αμέσως μετά, ο κ. Χριστόφιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.



«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός υποφέρουν από νεοαποικιοκρατικές πολιτικές ορισμένων κύκλων και της ΕΕ», είπε απευθυνόμενος στον Κάρολο Παπούλια και πρόσθεσε αναφερόμενος στις προσδοκίες από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση: «Σε όλους μας υποσχέθηκαν καλύτερες μέρες και διερωτώμαι: Πού είναι η αλληλεγγύη; Το τίμημα το πληρώνει ο απλός άνθρωπος και κερδίζουν οι κερδοσκόποι».



«Η συνάντησή μας γίνεται σε φορτισμένο κλίμα», είπε από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας και τόνισε ότι με τον κ. Χριστόφια συνεργάστηκαν «για χρόνια ειλικρινά για την Κύπρο».

«Εσύ είσαι η σταθερή αξία, όχι εγώ, που τόσο θερμά στηρίζεις τον κυπριακό λαό.Μπορεί να αποχωρούμε αλλά θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και στα Γιάννενα και στην Κύπρο», απάντησε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κύπρου. (protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου