Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

ΔΑΚΕ: Απογοήτευση για το προτεινόμενο σχέδιο «Αθηνά»

2dake1ΔΑΚΕ ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Η ΔΑΚΕ του ΑΤΕΙΘ, εκφράζει την απαρέσκειά της αλλά και την απογοήτευσή της για το προτεινόμενο σχέδιο «Αθηνά», όπως ανακοινώθηκε  από το Υπουργείο Παιδείας. Δυστυχώς παρά τις προηγούμενες σχετικές ευοίωνες ανακοινώσεις του Υπουργείου πρυτάνευσε η προχειρότητα και η επιπολαιότητα.
Το σχέδιο ουσιαστικά στοχεύει στην συρρίκνωση-εξαφάνιση του Τεχνολογικού Τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όλες οι προτεινόμενες αλλαγές αφορούν το κλείσιμο ή την απορρόφηση και ουσιαστικά διάλυση Τμημάτων με ιστορία και με σαφή επαγγελματικά δικαιώματα.
Ενώ στο χώρο των Πανεπιστημίων οι αλλαγές αφορούν κυρίως συγχωνεύσεις ξενόγλωσσων Τμημάτων, στο χώρο των ΤΕΙ εξαφανίζονται μεγάλα ιστορικά Ιδρύματα.
Απορίας άξιον είναι η ουσιαστική αποδυνάμωση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι το 4ο σε μέγεθος Ίδρυμα της χώρας μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Η κατάργηση ολόκληρων Σχολών όπως είναι η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, καθώς και του μεγαλύτερου τμήματος της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, στερεί τη δυνατότητα σπουδών σε αναγνωρισμένα Τμήματα με σημαντικά αντικείμενα και επαγγελματικά δικαιώματα. Αναρωτιόμαστε αν αποτελεί ανάπτυξη η πλήρης
εγκατάλειψη πολυέξοδων εγκαταστάσεων και εξειδικευμένου εξοπλισμού, που πολλές φορές αγοράστηκαν και από χρήματα του προσωπικού, ένα ολόκληρο αγρόκτημα το οποίο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, εγκαταλείπεται στην πλήρη διάλυση.
Δικαίως λοιπόν αναρωτιόμαστε. Οι διαβόητες αλλαγές ήταν να κλείσει το ΑΤΕΙΘ; Με ποια κριτήρια αλήθεια ενσωματώνεται το Τμήμα Πληροφορικής στις Σέρρες ή με ποια κριτήρια ενσωματώνεται το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (που είναι γεωπονικό Τμήμα) στη ΣΔΟ στις Σέρρες; Γιατί ενσωματώνονται τα Τμήματα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής στη Φλώρινα, όπου υπάρχουν μηδενικές υποδομές και ελάχιστο προσωπικό. Δεν θα έπρεπε να γίνει το αντίθετο; Τι νέα Τμήματα εκτρώματα δημιουργούνται; 
Η απορρόφηση χιλιάδων φοιτητών του ΑΤΕΙΘ από άλλα Τμήματα άλλων πόλεων, καταστρατηγεί σημαντικά τους δικαιώματα ενώ παράλληλα πλήττει και το ήδη μειωμένο εισόδημα των γονέων τους. Μήπως τελικά το Υπουργείο υπέκυψε σε τοπικές μικροπολιτικές πιέσεις, ώστε να καλυφθούν μόνο ενοικιαζόμενα δωμάτια ης επαρχίας; Είναι πολιτική ανάπτυξης αυτή;
Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους Καθηγητές του ΑΤΕΙΘ που χάνουν τη θέση τους, την επιστημονική τους υπόσταση, που καλούνται να διδάξουν ή να υπηρετήσουν αντικείμενα ξένα-παράταιρα προς αυτούς. Επίσης, συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειές τους που ξαφνικά διαλύονται ανά την Ελλάδα, ενώ δεν λαμβάνεται καμία πρόνοια για τα παιδιά τους. Αλήθεια σκέφτηκαν οι Σύμβουλοι του Υπουργείου ότι καταργούνται συνυπηρετήσεις συζύγων, επιβαρύνονται ακόμα περισσότερα οι μισθοί, προστίθενται έξοδα μετεγκατάστασης, διαλύεται τελείως ο οικογενειακός προγραμματισμός;
Καλούμε λοιπόν τους συναδέλφους και τη Διοίκηση του ΑΤΕΙΘ σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ώστε να επανακαθορίσει το Υπουργείο (με ορθολογικά κριτήρια) το σχέδιο Αθηνά και να διορθώσει μια αδικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου