Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Χρήματα στους απόρους για τις Παγκύπριες


Το Υπ. Παιδείας καλύπτει πλήρως τα τέλη για 332 μαθητές
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», ο υπουργός χειρίστηκε προσωπικά το θέμα και εξασφάλισε το απαιτούμενο ποσό από συγκεκριμένο φορέα
Θετική απάντηση αναμένεται να λάβουν στις επόμενες μέρες από το Υπουργείο Παιδείας οι γονείς τελειόφοιτων μαθητών που χρήζουν οικονομικής στήριξης στο αίτημά τους για κάλυψη του τέλους έκδοσης απολυτηρίου, ύψους 19 ευρώ, και του τέλους συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις, ύψους περίπου 100 ευρώ.
Το θέμα είχε αναδείξει με δημοσίευμά της η εφημερίδα μας την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο Υπουργός Παιδείας ζήτησε από λειτουργούς του να εκτιμηθεί το ποσό που χρειάζεται για την κάλυψη των τελών συμμετοχής στις Παγκύπριες για τους μαθητές που χρήζουν οικονομικής στήριξης.
Εξασφαλίστηκε το ποσό
Έγκυρη πηγή ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι μετά από επαφές του Γιώργου Δημοσθένους με συγκεκριμένο φορέα, εξασφαλίστηκε το ποσό των 40 χιλιάδων ευρώ, με το οποίο καλύπτονται όλοι
οι τελειόφοιτοι μαθητές (332), που σήμερα χρήζουν οικονομικής βοήθειας από το κράτος. Μάλιστα, περισσεύει ποσό ύψους 20 χιλιάδων ευρώ το οποίο θα αξιοποιηθεί για την παροχή προγεύματος στα σχολεία. Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, η ευχάριστη εξέλιξη θα ανακοινωθεί επισήμως από τον υπουργό στις επόμενες ημέρες.

Αιτούνται απαλλαγής από τα τέλη

Γονείς άπορων μαθητών συνεχίζουν να υποβάλλουν αιτήματα στις Διευθύνσεις των σχολείων τους για απαλλαγή από την καταβολή του τέλους έκδοσης απολυτηρίου και του τέλους συμμετοχής των τελειόφοιτων παιδιών τους στις Παγκύπριες. Οι γονείς επικαλούνται οικονομικά προβλήματα, που οφείλονται κυρίως στην ανεργία ή στη δραματική μείωση του εισοδήματός τους. Οι εγγραφές για τις Παγκύπριες Εξετάσεις αρχίζουν στις 26 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 6 Μαρτίου. Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Μαΐου με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.
Σημειώνεται ότι, από την υποχρέωση καταβολής τελών, εξαιρούνται σήμερα μόνο τα παιδιά εγκλωβισμένων, όπως και οι υποψήφιοι που λαμβάνουν μέρος στις Παγκύπριες Εξετάσεις για σκοπούς απόλυσης. Οι επιτυχόντες στις εξετάσεις εξασφαλίζουν το απολυτήριο του Λυκείου, αλλά και θέση στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας.

Δωρεάν λάπτοπ σε απόρους

ΣΕ μιαν άλλη εξέλιξη, το Υπουργικό Συμβούλιο, στην τελευταία συνεδρία του, ενέκρινε κονδύλι που προνοεί την παραχώρηση ποσού ύψους 450 ευρώ σε κάθε μαθητή της Β΄ Γυμνασίου, που χρήζει οικονομικής βοήθειας, με σκοπό την αγορά φορητού υπολογιστή (λάπτοπ). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των επωφελούμενων μαθητών ανέρχεται σε περίπου 650, οι οποίοι φοιτούν στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Σημειώνεται ότι, μέχρι πέρσι, επίδομα αγοράς λάπτοπ λάμβαναν όλοι οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου και φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δίδεται μόνο σε άπορους μαθητές, λόγω περικοπών στα έξοδα του Υπουργείου Παιδείας.
ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΕΝΗΝΤΑΕΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου