Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΕΕ -Τουρκία: Βήματα προόδου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

F9C138AF67347AE20201C595F339D448Στο ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και ειδικότερα στην απόφαση της Γαλλίας να συναινέσει στο άνοιγμα κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου «Αζάνς Ερόπ».

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι η πρόσφατη απόφαση της Γαλλίας να συναινέσει στο άνοιγμα ενός σημαντικού κεφαλαίου για την περιφερειακή πολιτική στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ αποτελεί βήμα προς την επανεκκίνηση των σχέσεων αλλά σε καμία περίπτωση βήμα προς την κατεύθυνση της ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση.

Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμη ότι η εξήγηση που δόθηκε στο Παρίσι για την αλλαγή της στάσης είναι ότι «πρόθεση είναι να δοθεί νέα ώθηση στη σχέση Τουρκίας - ΕΕ και ότι η Γαλλία δεσμεύεται
να συνεισφέρει ενεργά σε αυτή τη νέα δυναμική. Παρατίθεται ακόμη δήλωση του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Στέφαν Φίλε, ο οποίος τόνισε ότι αυτή η γαλλική απόφαση θα συμβάλει στο να καταστεί το 2013 έτος καθοριστικής σημασίας για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Επίσης, περιλαμβάνεται η αναφορά της συμπροέδρου της κοινής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας Ελέν Φλοτρ η οποία δήλωσε ότι η γαλλική χειρονομία δίνει οξυγόνο στις σχέσεις των δύο πλευρών και συνιστά χειροπιαστή απόδειξη υποστήριξης στην ειρήνη και τη δημοκρατία στην Τουρκία αλλά και στην περιοχή. Ωστόσο, όπως σχολιάζει η «Αζάνς Ερόπ», σε καμία από αυτές τις δηλώσεις, δεν υπάρχει αναφορά σε «ένταξη» της Τουρκίας.

Το κοινοτικό δελτίο εκτιμά επίσης ότι από την πλευρά της Τουρκίας δεν πρόκειται ποτέ να ειπωθεί επίσημα ότι εγκαταλείπεται η προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ, καθώς η Άγκυρα θέλει να διαπραγματευθεί αντισταθμιστικά οφέλη, ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα. Συγχρόνως όμως οι εσωτερικές τάσεις και εξελίξεις στην Τουρκία ενισχύουν το μουσουλμανικό χαρακτήρα της χώρας και η κοινή γνώμη σταδιακά απομακρύνεται από την ιδέα ένταξης στην ΕΕ. Οι σχετικές σφυγμομετρήσεις επιβεβαιώνουν αυτή τη διαπίστωση, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, τη στιγμή που η τουρκική εξωτερική πολιτική σταδιακά προσανατολίζεται σε άλλες κατευθύνσεις και περιοχές - εκτός ΕΕ.

 Παράλληλα, το «Αζάνς Ερόπ» τονίζει ότι από την πλευρά της Ε.Ε. δεν υπάρχει κανένα συμφέρον στο να καταστεί το κουρδικό ζήτημα εσωτερικό ζήτημα της Ένωσης. Καταλήγοντας, το σχετικό δημοσίευμα εκτιμά ότι όλες αυτές οι εξελίξεις είναι εξίσου θετικές και για τις δύο πλευρές στο να υπάρξει ενίσχυση και σύσφιξη των σχέσεων αλλά χωρίς προοπτική ένταξης. (ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου