Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Αντισυνταγματική η (πρώτη) εφεδρεία δημοσίων

Ηχηρό ράπισμα, πιθανόν, όμως χωρίς σημαντικές απώλειες, δέχτηκε ένα ακόμα μέτρο της κυβέρνησης που αφορά σε προαπαιτούμενα του μνημονίου και συγκεκριμένα
το ζήτημα της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας όπως προβλέφθηκε με το πρώτο μνημόνιο το 2011 και στην πράξη ουσιαστικά εφαρμόστηκε ελάχιστα.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας , σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε κατά πλειοψηφία σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, αντισυνταγματική και παράνομη την πρώτη εφεδρεία στο Δημόσιο τομέα που προβλέφθηκε το 2011.
Η απόφαση είναι ιδιαιτέρως σημαντική , αλλά ουσιαστικά μόνο για συμβολικούς λόγους, αφού ως γνωστόν με το Μνημόνιο 2 προβλέφθηκε η αποκαλούμενη διαθεσιμότητα η οποία καταλαμβάνει
αρκετά μεγαλύτερο κύκλο εργαζομένων στον Δημόσιο τομέα από ότι η πρώτη εφεδρεία.
Αντισυνταγματική
Οι σύμβουλοι Επικρατείας φέρονται να έκριναν αντίθετο με το Σύνταγμα το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας για τους υπαλλήλους του αμιγούς αλλά και ευρύτερου δημόσιου τομέα που απασχολούνται αποκλειστικά με σχέση Δημοσίου δικαίου.
Κι αυτό γιατί έκριναν ότι πριν την εφαρμογή του μέτρου δεν προηγήθηκε η κατάλληλη οργάνωση του Δημόσιου τομέα, δεν εξετάστηκε δηλαδή εάν πλήττεται ή όχι η οργανωτική δομή των δημοσίων υπηρεσιών και δεν ερευνήθηκε αν δημιουργούνται προβλήματα στην οργάνωση των υπηρεσιών, ούτε ερευνήθηκαν οι ανάγκες που θα δημιουργούν από τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν.
Για τυπικούς λόγους (παραδεκτού της προσφυγής) το ΣτΕ δεν μπήκε στην ουσία για την προσφυγή των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζοντας ότι ο Ν. 4024/2011 (ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, κ.λπ.) ουσιαστικά συνιστούν παύση από τα καθήκοντά τους, γεγονός που παραβιάζει το άρθρο 103 του Συντάγματος το οποίο προβλέπει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να παυθούν χωρίς προηγούμενη απόφαση του υπηρεσιακού τους συμβουλίου. Η απόφαση αναμένεται να καθαρογραφεί εντός 2μήνου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου