Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

«Ναι» σε συνομιλίες με την αντιπολίτευση λέει η Συρία



Έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση εμφανίζεται η κυβέρνηση της Συρίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουαλέμ κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα. Η αντιπολίτευση όμως επαναλαμβάνει το αίτημα για παραίτηση Άσαντ, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. «Πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα επιτευχθούν μέσω της αιματοχυσίας αλλά μόνο μέσω του διαλόγου» δήλωσε ο σύρος υπουργός Εξωτερικών.
Μόνη αποδεκτή λύση για τη Συρία είναι μια πολιτική διευθέτηση σχολίασε η ρωσική πλευρά, δια μέσου του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Εάν κάποιος επιλέξει τον δρόμο προς τη συνέχιση της αιματοχυσίας και την κλιμάκωση της σύγκρουσης, αυτό μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση του κράτους» συμπλήρωσε. Ο Λαβρόφ κάλεσε την κυβέρνηση της Συρίας να μην επιτρέψει
στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών να την προκαλέσουν.
Την περασμένη εβδομάδα ο Εθνικός Συνασπισμός της Συρίας είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό της εμφύλιας διαμάχης αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο πρόεδρος Άσαντ θα παραιτηθεί και δεν θα πάρει μέρος σε οποιαδήποτε συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης, Μοάζ Αλ Χατίμπ, δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει έρθει σε επικοινωνία με τη Δαμασκό σχετικά με το ενδεχόμενο έναρξης συνομιλιών και ότι θα καθυστερήσει τις επισκέψεις του σε Ουάσιγκτον και Μόσχα «μέχρι να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση». Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού εξάλλου, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμφυλίου εάν προηγουμένως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν παραιτηθεί και δεν παραπεμφθούν σε δίκη οι ηγέτες του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας.
Ο Λαβρόφ συναντάται σήμερα, Τρίτη, με τον Τζον Κέρι στο Βερολίνο. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί επίσης με μέλη της συριακής αντιπολίτευσης στη Ρώμη, την Πέμπτη.
reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου