Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Η βία φέρνει βία


Όποιος επιλέγει το δρόμο της τρομοκρατίας, των ληστειών, των απειλών σε βάρος της ζωής απλών πολιτών ή αστυνομικών έχει επιλέξει ταυτόχρονα και το δρόμο της βίας. Βία που μπορεί να έρθει και πάνω τους, όπως στην περίπτωση των 20χρονων ληστών του Βελβεντού που είναι και μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.
Από τη στιγμή που αποφάσισαν να αφήσουν τα κλαμπ των Βορείων προαστίων και τα ιδιωτικά σχολεία και να πάρουν τα καλάσνικοφ στα χέρια, ήξεραν ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή και τις συνέπειες.
Όταν πλακώνονται, λοιπόν, με αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της σύλληψης σίγουρα στο πίσω μέρος του λίγου μυαλού που διαθέτουν, θα είχαν ότι θα τραυματιστούν. Η Αστυνομία έδωσε και τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων:
Αυτόπτης μάρτυρας 1:
“Οι αστυνομικοί πάλευαν με τους νεαρούς και κυλιόντουσαν στον δρόμο. Όλα έγιναν σε λίγα
δευτερόλεπτα. Άκουγα τους αστυνομικούς που φώναζαν μπείτε μέσα έχουν όπλα. Οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να τους βγάλουν από το βαν. Άκουσα έναν άνθρωπο να φωνάζει είμαι όμηρος είμαι όμηρος. Οι υπόλοιποι αντιστεκόντουσαν. Όταν έφυγαν όλοι από το σημείο είδαμε αίματα εκεί που πάλευαν οι αστυνομικοί με τους νεαρούς”.
Αυτόπτης μάρτυρας 2:
“Προσπαθούσαν να βγάλουν από το βαν ένα άτομο που ήταν στη συρόμενη πόρτα. Αντιστεκόταν και όταν τελικά τον έβγαλαν έξω από το αυτοκίνητο πάλευαν μαζί του στον δρόμο. Όταν τελικά τους ακινητοποίησαν άκουγα που φώναζαν οι νεαροί δεν σας αναγνωρίζουμε δεν αναγνωρίζουμε την εξουσία σας”.
Ουδείς λόγος, φυσικά, γίνεται για ανοχή βασανισμών από επίσημα όργανα του ελληνικού κράτους. Καταδικαστέα, λοιπόν, εφόσον έχει συμβεί, οποιαδήποτε πράξη βίας από οποιονδήποτε αστυνομικό.
Ωστόσο, το ερώτημα είναι το εξής: Πιάστηκαν πάνω από 45 τρομοκράτες την τελευταία περίοδο, από τη Συνωμοσία των Πυρήνων μέχρι τον Επαναστατικό Αγώνα. Πιο σκληροί από τα 20χρονα της Κοζάνης. Γιατί κανείς δεν κατήγγειλε βασανισμό; Μήπως γιατί δεν υπήρξε συμπλοκή, πάλη μεταξύ αστυνομικών και τρομοκρατών;
Αν, λοιπόν, τα τραύματα στα πρόσωπά τους έγιναν κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, όπως λέει η αστυνομία, τότε γιατί φωνάζουν όλοι αυτοί οι ευαίσθητοι; Μήπως περίμεναν από την Ομάδα ΔΙΑΣ να τους δώσουν λουλούδια; Έχουν απέναντί τους κάποιους που δεν γνωρίζουν ποιοι είναι και τι ηλικία έχουν. Βλέπουν απλά ληστές με καλάσνικοφ. Τι έπρεπε να κάνουν δηλαδή, να μην συμπλακούν μαζί τους γιατί θα τους κατηγορούσαν για βασανισμούς;
Αυτά ως προς το πώς έγιναν τα τραύματα. Ωστόσο, πρέπει να αποδώσουμε μια μομφή στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Δεν υπήρχε κανένας μα κανένας λόγος να βγάλουν τις τόσο σκληρές φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου και των καναλιών. Μια τεράστια επιτυχία κινδυνεύει να μετατραπεί σε επικοινωνιακή γκάφα από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας. Διότι, όποιοι κι αν είναι αυτοί που συνελήφθησαν, οι φωτογραφίες δείχνουν ματωμένα πρόσωπα νεαρών παιδιών, κι αυτό στο θυμικό των πολιτών φαίνεται σαν πράξη κρατικής βίας.
Δεν είχαν κανένα λόγο να δείξουν τις φωτογραφίες και τώρα δίνουν βήμα σε κάποιους ευαισθητούληδες να λένε ότι θέλουν.
Κι επίσης, η ίδια η Αστυνομία σπέρνει σπόρο στο χωράφι της τρομοκρατίας. Τα φιλαράκια των συλληφθέντων βλέπουν αυτές τις εικόνες κι ετοιμάζονται. Όσοι σπέρνουν ανέμους θα θερίσουν θύελλες.
Γιατί μια σοβαρή υπόθεση όπως η τρομοκρατία να μετατρέπεται σε τηλεοπτικό σόου; Μπορεί κανείς να μας πει γιατί σ’ αυτή τη χώρα οι επιτυχίες συνοδεύονται πάντα από γκάφες;
Και υπάρχει κι ένα ακόμη ερώτημα:
Στην μια από τις φωτογραφίες κάποιος μπορεί να δει την ώρα που γράφει το ρολόι στον τοίχο πίσω από τον συλληφθέντα. Η ώρα στο ρολόι δείχνει 08:25 και αποκλείεται να είναι το πρωί γιατί εκείνη την ώρα δεν είχε γίνει καν η σύλληψη. Άρα ήταν 8:25 το βράδυ; Όμως, οι συλλήψεις έγιναν το μεσημέρι. Θα μπορούσε λοιπόν να ισχυριστεί κάποιος ότι βασανίστηκαν στη συνέχεια. Άλλη μια γκάφα δηλαδή που χρήζει απάντησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου