Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Διαβάστε το βιογραφικό του Καβαλιώτη Μητροπολίτη Παντελεήμων


Διαβάστε το βιογραφικό του Καβαλιώτη Μητροπολίτη Παντελεήμων

Για πρώτη φορά εκλέγεται καβαλιώτης Μητροπολίτης κι αυτός είναι ο αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Μουτάφης. Εξελέγη προχθές ο νέος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Το σώμα της Ιεραρχίας εξέλεξε ως νέο Μητροπολίτη Μαρωνείας τον μέχρι χθες πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης, Αρχιμ. Παντελεήμονα Μουτάφη. Ο αρχιμανδρίτης εξελέγη με 29 ψήφους, επί συνόλου 77 ψηφισάντων, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Μονή Πετράκη.
Συνυποψήφιος του εκλεγέντος ήταν ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, από τους στενούς συνεργάτες του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο οποίος έλαβε 23 ψήφους.
Συνυποψήφιος ήταν επίσης και ο Πρωτοσύγγελος της Μητρόπολης Μαρώνειας και Κομοτηνής Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος. Ο νέος Μητροπολίτης είναι γνωστό ότι ήταν πνευματικό παιδί του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμωνος και έχαιρε της απολύτου εμπιστοσύνης του και γι’ αυτό, από πολύ νωρίς τον πήρε δίπλα του, ως πολύτιμο συνεργάτη του.
Η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας άρχισε με την προσφώνηση του αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα της εποχής επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τους «ποικίλους διχασμούς» που απειλούν την σημερινή κοινωνία και τη σημασία της ενότητας στο σώμα της Ιεραρχίας.
«Η ανασφάλεια για το μέλλον της χώρας μας, οι εξωγενείς οικονομικές πιέσεις, η ανεργία και η φτώχεια πιέζουν αφόρητα την πρόοδο της Ελλάδος, τόσον σε πνευματικό όσον και σε κοινωνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια να αντιμετωπίζεται με καχυποψία και συντηρητισμό. Οι σχέσεις συνεργασίας από την άλλη με την Πολιτεία και τα επί μέρους αρμόδια υπουργεία έχουν ωφελήσει εν πολλοίς την Εκκλησία μας. Υπολείπονται βεβαίως πολλά ζητήματα που δεν έχουν διευθετηθεί για τα οποία γίνεται και πολύς αγώνας», ανέφερε.
Ο αρχιεπίσκοπος τόνισε, ωστόσο, ότι η λειτουργία της Επιτροπής Εκκλησίας- Κράτους έχει να δείξει πολλούς καρπούς, στους οποίους αναφέρθηκε εκτενώς.
Ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Μουτάφης τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Καβάλα.
Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ” όπου αποφοίτησε το 1994. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1996 και την ίδια χρονιά διορίσθηκε Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου.
Το 2006 ολοκλήρωσε τον κύκλο των μεταπτυχιακών σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε τίτλο ειδικεύσεως στη Δογματική Θεολογία με την υποστήριξη της εργασίας: «Οι περί Εικόνων αντιλήψεις του Ευστρατίου Νικαίας», η οποία δημοσιεύθηκε το 2007.
Πραγματοποιεί επί σειρά ετών ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές σε τοπικούς και περιφερειακούς σταθμούς και είναι υπεύθυνος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης.
Αρθρογραφεί στον έντυπο και περιοδικό Τύπο με σειρές άρθρων θεολογικού, ιστορικού και κοινωνικού περιεχομένου.
Συνέγραψε το κεφάλαιο περί των Μονών της Ξάνθης στο συλλογικό τόμο «Θρησκευτικά Μνημεία στο Νομό Ξάνθης», τον οποίο δημοσίευσε η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης.
Συνέγραψε επίσης το μέρος για τις Μονές της περιοχής στο συλλογικό τόμο για την Ξάνθη που εκδίδει ο Δήμος Ξάνθης.
http://videotex.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου