Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Ανασύνταξη δυνάμεων διατάσσει ο Σαμαράς


Σε ανασύνταξη των δυνάμεων της κυβέρνησης με νέες πρωτοβουλίες, ώστε να έχει ο κυβερνητικός συνασπισμός την πρωτοβουλία των κινήσεων έναντι της αντιπολίτευσης που πέρασε για τα καλά στο «αντάρτικο» και στηρίζει κάθε μορφή κινητοποίησης, ακόμα και ακραίες αντιδράσεις, προχωράει ο Αντώνης Σαμαράς.
Τα τελευταία κρούσματα με τις επιθέσεις των βουλευτών της ΝΔ έναντι του Γιάννη Στουρνάρα, δεν ενθουσίασαν τον Πρωθυπουργό που δεν θέλει στην παρούσα περίοδο να υποστεί επικοινωνιακό και πολιτικό πλήγμα ο υπουργός Οικονομικών, ενώ ζητεί ενότητα στην πράξη.
Ο Α. Σαμαράς, χωρίς να μεταβάλλει ουδόλως την ασκούμενη πολιτική, προετοιμάζει σημαντικές αλλαγές στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης και στη μεθοδολογία του κοινωνικού διαλόγου που επιδιώκει το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι πιέσεις τόσο στα «κοινωνικά μέτωπα» όσο και στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά και για να μην γενικευθεί η «ανταρσία» στο κοινωνικό πεδίο, αφού ήδη υπάρχουν οι αγρότες στους δρόμους και οι ναυτεργάτες απεργούν, ο πρωθυπουργός«παίρνει την κατάσταση στα χέρια του», κατά την έκφραση συνεργάτη του, και επιβάλλει «ανασύνταξη δυνάμεων».
Τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα ζητήσει από τους υπουργούς άμεσες κινήσεις, ώστε να προβληθούν
με ένταση, οι δυο θεμελιακές όψεις της κυβερνητικής πολιτικής που τείνουν να τεθούν υπό δοκιμασία: η «αξιοπιστία του κυβερνητικού λόγου» και το «κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης».
Η εντολή του είναι απλή: «Πρέπει να λύνουμε τα προβλήματα για να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων». Στις συζητήσεις που έχει τις τελευταίες μέρες, φαίνεται ξεκάθαρα η επιθυμία του να απαγκιστρωθεί τόσο η δραστηριότητα της κυβέρνησης όσο και η προσοχή της κοινής γνώμης από το αγροτικό και τις κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα, με στελέχη και υπουργούς που συνομιλούν συχνά μαζί του, ο Πρωθυπουργός δεν θεωρεί ότι το σημαντικότερο πρόβλημα ­ από πλευράς ουσίας ­ που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων και οι απεργιακές κινητοποιήσεις.
«Περισσότερο τον ανησυχεί η κατάσταση στην οικονομία» λένε τα ίδια στελέχη και επισημαίνουν ότι το άγχος του είναι να μην υπάρξει παρέκκλιση από τους στόχους, διότι αυτό θα αποδυνάμωνε μελλοντικές κινήσεις του στο πεδίο της επαναδιαπραγμάτευσης, ιδίως, μετά την παραδοχή του ΔΝΤ για τον λανθασμένο πολλαπλασιαστή.
Ειδικά, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις αν και πιστεύει ότι πρέπει να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος κρίνει ότι «περισσότερος είναι ο θόρυβος που γίνεται από την ουσία».
Με βάση την εντολή για αναδιάταξη δυνάμεων, ο Α. Σαμαράς θα ζητήσει τις επόμενες ημέρες δραστηριότητες που θα συμβάλουν στη μετακίνηση της δημόσιας προσοχής σε άλλους τομείς, στους οποίους η κυβέρνηση έχει να επιδείξει έργο.
Παράλληλα, βασική του επιδίωξη είναι να αναδειχθεί με ενάργεια αυτό που επαναλαμβάνει πολύ συχνά στους άμεσους συνεργάτες του: να κατανοήσει η κοινή γνώμη ότι η επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής είναι μονόδρομος.
Την ίδια στιγμή, επικρατεί απογοήτευση στο Μέγαρο Μαξίμου για τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται μέχρι στιγμής, ο κοινωνικός διάλογος.
Χωρίς να επιρρίπτει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ο Πρωθυπουργός, φέρεται να επιθυμεί ένα νέο τρόπο επικοινωνίας με τις κοινωνικές ομάδες, που να στηρίζεται κυρίως στην πρωτοβουλία και στην παρουσία όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και όχι σε επιλεκτικές παρεμβάσεις ολίγων συνεργατών του.
«Τον κοινωνικό διάλογο πρέπει να τον κάνουν οι υπουργοί στον τομέα του ο καθένας», σημειώνει ένας από τους συνομιλητές του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Επειδή ο «κοινωνικός διάλογος» συνδέεται στενά με την εικόνα της κυβέρνησης και συνεπώς συναρτάται με την επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος, αναμένονται συγκεκριμένες κινήσεις του Α. Σαμαρά.
Και αυτό, διότι ο ίδιος έχει εκφράσει εσχάτως και το ενδιαφέρον του για αναπροσανατολισμό της επικοινωνιακής πολιτικής. Κατά τις πληροφορίες, επιθυμία του είναι να κινητοποιηθούν οι υπουργοί και σε αυτόν τον τομέα.
Η  ανταπόκριση και προθυμία των κορυφαίων της ΝΔ και της κυβέρνησης (προσωπικά και ένας-ένας) όσον αφορά την υπεράσπιση  της πολιτικής της κυβέρνησης έναντι των κινητοποιήσεων, αναμένεται να παρακάμψει και την «ατμόσφαιρα γκρίνιας» των τελευταίων ημερών κατά του Γιάννη Στουρνάρα, που τείνει να μονιμοποιηθεί κυρίως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, κάτι που ασφαλώς διευκολύνει τον Πρωθυπουργό.
Μάρκος Αυρήλιος
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου