Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

«Δεν έχω πάει ξανά στην Αμμόχωστο, αλλά δεν θέλω και να πάω...»

62C9E3FC8A033A24A8CF37C3A38F76EDΟ Χριστόφορος Πέσκιας καλεσμένος στην εκπομπή «Μίλα», το απόγευμα της Παρασκευής, μίλησε για τις άσχημες στιγμές που έζησε κατά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, όταν εκείνος ήταν μόλις δέκα ετών.
«Παίρναμε από το συσσίτιο πράγματα. Παίρναμε γάλα, τυρί. Έντονες μνήμες, γιατί ζούσαμε τους βομβαρδισμούς. Ήμασταν παιδιά και ζούσαμε με τον φόβο του πολέμου» εξομολογήθηκε ο βραβευμένος chef και συνέχισε: «Όταν πήγαμε στο χωριό, μέναμε στο σπίτι της θείας μου γύρω στα 60 άτομα. Μέσα σε ένα σπίτι!».
Μάλιστα, ο Χριστόφορος διηγήθηκε τις μνήμες που έχει από τον ξεριζωμό των Ελληνοκυπρίων από
τα κατεχόμενα: «Θυμάμαι πολύ καλά ότι σε καναδυό μήνες θα γυρίζαμε πίσω. Πήραμε μόνο τα ρούχα που είχαμε πλύνει, αυτά προλάβαμε να πάρουμε μαζί μας. Την Κυριακή βομβαρδίζανε την Αμμόχωστο, Κυριακή βράδυ φύγαμε. Δεν ξαναγύρισα ποτέ. Νομίζαμε πως θα γυρίζαμε σε δυο - τρεις εβδομάδες».
Τέλος, παραδέχτηκε πως δεν έχει επισκεφθεί ποτέ ξανά την Αμμόχωστο από τότε: «Δεν έχω πάει, γιατί η Αμμόχωστος δεν είναι προσβάσιμη. Μπορείς να πας σε όλα τα υπόλοιπα μέρη, εκτός από την Αμμόχωστο. Αλλά δεν θέλω και να πάω... Δεν θέλω να δω το σπίτι μου σήμερα, θέλω να κρατήσω εκείνες τις μνήμες». (protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου