Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Απόταξη και αυτόφωρο για τους ποντικούς των Ταμείων

Αυστηρότερη γίνεται η νομοθεσία όσον αφορά τις παραβατικές συμπεριφορές που «κοστίζουν» στα ασφαλιστικά ταμεία, με...
υψηλότερα πρόστιμα αλλά και ποινές φυλάκισης ακόμη και σε υπαλλήλους που εμπλέκονται σε περιπτώσεις έκδοσης παράνομων συνταξιοδοτικών αποφάσεων. 

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ρίχνει στη μάχη κατά της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας τόσο την οικονομική αστυνομία όσο και τη Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Κοκκόρης στο Capital.gr, ήδη, ξεκίνησε η διαδικασία ενοποίησης όλων των διαδικασιών επιστροφής χρημάτων από τους «μπαταχτσήδες» σε μια προσπάθεια αφενός βελτίωσης των οικονομικών των ταμείων, αφετέρου εγκαθίδρυσης ενός αισθήματος δικαιοσύνης. 


Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη με τους νομικούς συμβούλους των ταμείων και του υπουργείου Εργασίας, δόθηκε η εντολή, αφενός για αυστηροποίηση του συστήματος, αφετέρου για εφαρμογή ενιαίων κανόνων. Σύμφωνα με τον κ. Κοκκόρη, το ΙΚΑ έχει το πληρέστερο νομικό πλαίσιο, και κάτω από αυτό θα τεθούν όλα τα υπόλοιπα ταμεία, προκειμένου να εφαρμόζονται για όλους τους φορείς ενιαίοι κανόνες για πρόστιμα, προσαυξήσεις και ποινές.

Εν τω μεταξύ, σε νομοσχέδιο - σκούπα που ετοιμάζει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή προβλέπεται ότι τους ελέγχους σε επιχειρήσεις και εργοτάξια για παραβάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας θα διενεργούν πλέον, παράλληλα με το ΣΕΠΕ και το ΙΚΑ, η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Επίσης, καθιερώνεται το «πιστοποιητικό ασφαλιστικής συμμόρφωσης», το οποίο θα δίνεται κατόπιν ελέγχου στις επιχειρήσεις κατά τα πρότυπα του «φορολογικού πιστοποιητικού». Ο τρόπος χορήγησης, ο χρόνος, η διαδικασία και το αντικείμενο ελέγχου για τη χορήγηση του πιστοποιητικού θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός τριών μηνών από την ψήφιση του νόμου.

Με άλλη διάταξη που αναμένεται να ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου, θα ρυθμίζονται και θέματα ποινικού χαρακτήρα για τους παραβάτες υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι όσοι υπάλληλοι διευκόλυναν ή συμμετείχαν σε χορήγηση παράνομων συντάξεων ή επιδομάτων θα τιμωρούνται με φυλάκιση από έναν έως και 5 χρόνων.

Όταν θα γίνεται η καταγγελία, το αρμόδιο ασφαλιστικό ταμείο θα πρέπει να διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), εντός δύο ημερών. Η Εξέταση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 15 ημέρες και εάν προκύψουν ενδείξεις ενοχής ή αν προηγηθεί καταδικαστική απόφαση πρώτου βαθμού θα επιβάλλονται πειθαρχικές ποινές.

Ήτοι, προσωρινή παύση 6 μηνών ή και οριστική, στην περίπτωση υποτροπής.

Στην περίπτωση ιατρών, οι παραβάσεις θα κοινοποιούνται στους ιατρικούς συλλόγους καθώς βάσει του νομοσχεδίου, όποιος γιατρός θέλει να συνεργαστεί με κάποιο ταμείο, θα πρέπει να έχει λευκό μητρώο.

Σε περίπτωση εντοπισμού προβατικής πράξης, η αγωγή από τον ασφαλιστικό φορέα, θα στρέφεται πλέον και κατά του υπαλλήλου που βοήθησε στην παράβαση, ενώ το ταμείο, θα διεκδικεί τα ποσά που ζημιώθηκε και από τον υπάλληλο, αλλά και από τον ωφελούμενο ιδιώτη.

Και αυτόφωρο για τους οφειλέτες


Παράλληλα, με εγκύκλιό του το ΙΚΑ προβλέπει πλέον αυτόφωρη διαδικασία σε όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές πάνω από 10.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα και βάσει της εγκυκλίου, στο εξής θα ασκείται ποινική δίωξη για πλημμέλημα εάν κάποιο νομικό πρόσωπο οφείλει ποσά άνω των 20.000 ευρώ, εάν πρόκειται για εργοδοτικές εισφορές και άνω των 10.000 ευρώ, εάν πρόκειται για εργατικές εισφορές. Μάλιστα, το αδίκημα χαρακτηρίζεται διαρκές, άρα το αυτόφωρο μετατρέπεται σε συνεχές, στις περιπτώσεις εκείνες που οι οφειλές υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ. Για να ασκηθεί η ανάλογη ποινική δίωξη, θα πρέπει να έχει περάσει ένας μήνας, από τότε που οι ασφαλιστικές εισφορές έγιναν απαιτητές και δεν καταβλήθηκαν προς τον ασφαλιστικό φορέα.




Της Ρούλας Σαλούρου
http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου