Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Αγνοεί τις προειδοποιήσεις/απειλές των ΗΠΑ και βάζει την Ευρώπη στο παιγνίδι της ΑΟΖ ο Σαμαράς


Μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου επέλεξε να κάνει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θέτοντας το θέμα της ΑΟΖ σε συνδυασμό με αυτό των ελληνικών υδρογονανθράκων στο Αιγαίο. 

Η απόφασή του να κάνει ευρωπαϊκό το θέμα της διαχείρισης και αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, ενδέχεται να επηρεάσει άμεσα τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

Η αμερικανική πλευρά έχει διαμηνύσει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι η Αθήνα πρέπει να συνεννοηθεί με την Τουρκία και να υπάρξει ουσιαστικά συνδιαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Σε αυτό το κλίμα, ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να θέσει εντός παιχνιδιού την Ευρώπη και ειδικά τις κεντρικές χώρες, όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία.

«Βαφτίζει» τα κοιτάσματα στα «οικόπεδα» που υπάρχουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ως ευρωπαϊκά και περιμένει την αντίστοιχη βοήθεια, για να ξεπεράσει το τουρκικό εμπόδιο, αγνοώντας προφανώς τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

Την αρχή την είχε κάνει ο Πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, όταν υπερασπίστηκε την παραμονή της Ελλάδας στην ισχυρή Ευρώπη και αναφέρθηκε με νόημα στη στήριξη που πρέπει να υπάρξει από τους ευρωπαίους ηγέτες, στην προσπάθειά του να αναδειχθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας, οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι.

Τότε η αναφορά του κ. Σαμαρά πέρασε απαρατήρητη και απλά όλα τα ΜΜΕ μείνανε στο θέμα της ΑΟΖ και στις κινήσεις της ελληνικής πλευράς, ενώ αγνοήθηκε η αναφορά στη βοήθεια που ζητάει ουσιαστικά από τους ευρωπαίους.

Η φράση του, στη συνέντευξη με τον Φρανσουά Ολάντ, περί συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.

Για έμπειρα στελέχη, αποτελεί ένα σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και σχετίζεται με τις πιέσεις που δέχεται η χώρα, αλλά και το ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η κίνηση Σαμαρά δεν πέρασε απαρατήρητη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και αμερικανικά ΜΜΕ προέβαλλαν την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, τονίζοντας ιδιαίτερα την πιθανότητα συνεργασίας των δυο χωρών στους τομείς της άμυνας και των υδρογονανθράκων.

Μάλιστα, από την πρεσβεία των ΗΠΑ δόθηκε ειδική αναφορά στην αμερικανική κυβέρνηση για την επισήμανση του κ. Σαμαρά ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων μπορούν να καλύψουν μέρος των ευρωπαϊκών αναγκών σε ενέργεια, ζητώντας επίσης από όλα τα κράτη την επικύρωση του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ, το οποίο παρέχει το δικαίωμα καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η κυβέρνηση παρακολουθεί ψύχραιμα τις εξελίξεις και έχει πλήρη επίγνωση της δύσκολης κατάστασης και του σκληρού παιχνιδιού που παίζεται στην περιοχή. Και αυτό, διότι η ανακήρυξη της ΑΟΖ από την Ελλάδα θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία αρνείται να υπογράψει τη συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση ενός γεωπολιτικού παιχνιδιού με απρόβλεπτες εξελίξεις, αφού παρατηρείται μια παρασκηνιακή σύγκρουση των μεγάλων δυνάμεων για την αύξηση της επιρροής τους σε ζώνες οικονομικού ενδιαφέροντος στην χώρα μας.




Ιωάννης Μαρτέλλος
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου