Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Η ΑΟΖ δεν είναι για κομματικά παιχνίδια


AOZ Elladas Samaras-1-NAI

Η αγορά πλοίου σεισμικών ερευνών από την Τουρκία -όπως είχαμε προϊδεάσει σε προηγούμενο σημείωμα- μας υποχρεώνει να επανέλθουμε στο θέμα, με τη νέα κατάσταση που δημιουργείται.
Προκειμένου η Τουρκία να διεξάγει έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, είχε νοικιάσει πλοίο από εταιρία της Νορβηγίας, με το προσωπικό της. Η ελληνική κυβέρνηση είχε αντιδράσει, στέλνοντας ακταιωρό δίπλα του και ενημερώνοντας τη νορβηγική κυβέρνηση για τη συμμετοχή εταιρίας της σε παράνομες έρευνες. Η εταιρία τότε εγκατέλειψε την περιοχή.
Προκειμένου να μη επαναληφθεί το παλαιό επεισόδιο, η Τουρκία αποφάσισε να ναυπηγήσει δικό της σκάφος σεισμικών ερευνών (για ανεύρεση υδρογονανθράκων) το οποίο όμως επρόκειτο να παραδοθεί στα τέλη του 2014. Οι Τούρκοι βιάζονται, και δήλωσαν πως το ήθελαν στις αρχές του
2013!
Ως εκ τούτου, ο τουρκικός κρατικός οργανισμός πετρελαίων ( Turkish Petroleum Corp - TPAO) αυτή τη φορά δεν ήθελε την ενοικίαση του σκάφους και των παρεχομένων υπηρεσιών από τη νορβηγική εταιρία, αλλά μετά από διαπραγματεύσεις με τη νορβηγική εταιρεία Polarcus, κατέληξε στη μακροχρόνια μίσθωση του πλοίου «Polarcus Samur», το οποίο αυτή τη φορά δεν θα εμφανισθεί στα ελληνικά ύδατα με τη νορβηγική σημαία, αλλά με την τουρκική, η οποία ήδη υψώθηκε στο κατάρτι του.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Polarcus δήλωσε: «Η TPAO σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εκτεταμένες τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε περιοχές της τουρκικής υφαλοκρηπίδας της». Το ότι πρόκειται για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τώρα είναι θέμα που δεν αφορά τους Νορβηγούς.
Ο δε υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας κ. Taner Yildiz, ανακοίνωσε τη μακροχρόνια μίσθωση (για αγορά έκανε λόγο) αποκαλύπτοντας: «Πληρώσαμε γύρω στα 130 εκατ. δολ. για το πλοίο. Με τη θέληση του Αλλάχ, περνά από τα Στενά του Τσανάκαλε και πλέει προς την Κωνσταντινούπολη». Το πλοίο θα ονομαστεί «Barbaros Hayrettin Paşa».
Είναι βέβαιο, πως οι Τούρκοι θα βγάλουν το πλοίο τους σε νερά, των οποίων η εκμετάλλευση ανήκει στην Ελλάδα. Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, επειδή ήδη έχουν ηττηθεί στο μέτωπο των κυπριακών ερευνών -παρά τις μεγαλοστομίες τους-, συν τω ότι σε όλα τα γήπεδα εξωτερικής πολιτικής που αναμετρούνται, έχουν να παρουσιάσουν μόνον αποτυχίες.
Εξαιρούνται τα Βαλκάνια, όπου με πρόσχημα τα πολιτιστικά δρώμενα και τους πολλούς «φίλους» που έχει αποκτήσει, επιδεικνύει αξιόλογη δραστηριότητα. Αυτό όμως δεν είναι αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης στον τουρκικό λαό, που θέλει χειροπιαστά και άμεσα αποτελέσματα. Γι’ αυτό και θα επιλέξει το ελληνικό κράτος ως αντίπαλο, για εξισορρόπηση των απωλειών της αλλού.
Η ελληνική κυβέρνηση ανάγγειλε ότι θα ανακηρύξει την ΑΟΖ της. Αλλά δεν διευκρινίστηκε υπό ποία μορφή, αν δηλαδή υπάρξει και οριοθέτηση με χάρτες που θα κατατεθούν στον ΟΗΕ ή θα ψηφιστεί κάποιος γενικόλογος νόμος. Από αυτήν τη στήλη, σημειώσαμε ότι με τις παρούσες συνθήκες μόνον με την Αλβανία έχουμε ελπίδες επιτυχούς ανακήρυξης της ΑΟΖ. Σε όλες τις άλλες περιοχές, τυχούσα ανακήρυξη δεν θα είναι αβλαβής.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζουμε την εγκατάλειψη της ανακήρυξής της. Απεναντίας. Πρέπει όμως να ενεργήσουμε όπως και ο Τάσσος Παπαδόπουλος στην περίπτωση της Κύπρου, που πρώτα εξασφάλισε την υποστήριξη ισχυρών εταίρων, χωρίς καν να αντιληφθούν οι Τούρκοι. Εμείς το πράξαμε αυτό; Πότε; Διότι η ελληνική κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει πως θα το επιχειρήσει κατά το πρώτο τρίμηνο του ενεστώτα χρόνου (γι’ αυτό και οι Τούρκοι βιάστηκαν να έχουν έτοιμο το σκάφος τους).
Αν το πράξαμε αυτό, τότε ας προχωρήσουμε. Αν όχι όμως, τότε πρέπει να έχει αποφασισθεί ότι δεν θα επιτρέψουμε τις τουρκικές έρευνες με κανένα τρόπο, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, ακόμη και τη χρήση όπλων, με τη βεβαιότητα ότι δεν θα υποστούμε ήττα παρόμοια των Ιμίων.
Αν υπάρχει αυτή η βεβαιότητα, τότε να ανακηρυχθεί η ΑΟΖ άμεσα. Αν όμως όλη η ιστορία στηρίζεται είτε σε επικοινωνιακά παιχνίδια, είτε σε πιέσεις «εθνικών προμηθευτών» προς τον κ. Σαμαρά, όπως ακούγεται σε αθηναϊκά κέντρα αποφάσεων, τότε τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα.
Ο Μακεδών – voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου