Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

«Οπως ο νόμος ορίζει»



Μια κουβέντα είπε ο άνθρωπος και πέσατε όλοι να τον φάτε. Τι είπε, λοιπόν, ο γάμα-γάμα (γενικός γραμματέας) του υπουργείου Οικονομικών κύριος Γ. (από το Γιώργος) Μέργος; «Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα». Μα, 586 ευρώ, ολόκληρα, ακέραια και σπαρταριστά δεν είναι αληθινός πακτωλός; Αν υπολογίσεις ότι κάθε σουβλάκι (με πίτα) κοστίζει περί τα 2 ευρώ, με τον βασικό μισθό ψωνίζεις 293 τεμάχια. Για κάθε μήνα που έχει 30 ημέρες μπορείς να μπακανιάζεις 9,76 σουβλάκια καθ’ εκάστην. Θα σκάσεις, βρε ταμαχιάρη, με τόσα, θα σου πάνε τα τριγλυκερίδια ταβάνι και σε λίγο καιρό ο Πάγκαλος μπροστά σου
θα φαντάζει φθισικό μοντέλο βγαλμένο από ρομαντικό μυθιστόρημα. Επίσης, τα 586 ευρώ, αν δεν τα επενδύσεις στα σουβλάκια, μπορείς να τα αξιοποιήσεις για την αγορά 488,3 εισιτηρίων λεωφορείου (κόστος 1,20 ευρώ) ή 418,57 εισιτηρίων μετρό (κόστος 1,40 ευρώ). Κοντολογίς, εξασφαλίζεις τόσες διαδρομές που μπορούν να σε βγάλουν μέχρι την Αλάσκα ή τη Σανγκάη (αν υπάρχει διαθέσιμη γραμμή). Το ιδανικό δηλαδή είναι να τα συνδυάσεις: τα μισά σε σουβλάκια και τα άλλα μισά σε εισιτήρια.


Τεχνικό πρόβλημα

Τοιουτοτρόπως, με τον βασικό μισθό που εποφθαλμιά ο Μέργος θα είσαι και χορτασμένος και κοσμογυρισμένος. Θα αντιμετωπίσεις, δυστυχώς, ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα: Δεν θα έχεις χρήματα για τίποτε άλλο. Ρούχα, παπούτσια, νοίκια, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, είδη οικιακής χρήσης, επισκευή συσκευών, βενζίνη, αυτοκίνητα, διακοπές, κινητά, πρέπει όλα να τα ξεχάσεις. Μόνο σουβλάκια και βόλτες με τα μπλε λεωφορεία και το μετρό θα κάνεις με τον βασικό μισθό. Ο κ. Μέργος, ευτυχώς, δεν αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα. Ο νόμος ορίζει να τα κονομάει γερά. Το δήλωσε κι ο ίδιος, απαντώντας στους λαϊκιστές:

«Από τις 17 Ιουλίου που ορίστηκα γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών, δεν λαμβάνω τον μισθό μου από το Πανεπιστήμιο, αφού υπάρχει αναστολή των καθηγητικών μου καθηκόντων. Η μοναδική αμοιβή μου από τον Ιούλιο του 2012 είναι ο μισθός του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και η αποζημίωση ως ο εκπρόσωπος του υπουργείου στο γενικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως ο νόμος ορίζει, και όπως άλλωστε και ο προκάτοχός μου γενικός γραμματέας του υπουργείου ελάμβανε».

Σε καλή μεριά οι δύο μπαμπάτσικοι μισθοί, κύριε γάμα-γάμα του υπουργείου Οικονομικών!


Παναγιώτης Λιάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου