Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Το νέο αυστηρότερο πλαίσιο χορήγησης της Ελληνικής υπηκοότητας

Στην κατεύθυνση της περαιτέρω αυστηροποίησης του νόμου για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας κινείται η πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χ. Αθανασίου.

Η ανάγκη αλλαγών στο νόμο για την ιθαγένεια προέκυψε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ως αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις του «νόμου Ραγκούση».

Στο υπό διαμόρφωση νομικό πλαίσιο -ένα από τα αυστηρότερα στην Ευρώπη- καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη η απόκτηση ιθαγένειας για παιδιά και ενήλικες. Και, μάλιστα, τίθεται ως προϋπόθεση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας η αποποίηση της αλλοδαπής.

Από την άλλη πλευρά, παρακάμπτει τα εμπόδια για αλλοδαπούς που επενδύουν στη χώρα μας και θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Για αυτούς προβλέπεται ειδική διαδικασία με άλλες προϋποθέσεις, αλά «fast track» πολιτογράφηση, μέσω κοινής υπουργικής απόφασης. 
Αναλυτικά:

* Καταργείται η συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης των αιρετών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

* Σε κάθε περίπτωση, όποιος αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια πρέπει εντός ενός έτους να αποποιηθεί την αλλοδαπή. Αυτό και για τα παιδιά, που ως ανήλικα θα αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια: Θα πρέπει όταν ενηλικιωθούν να διαλέξουν ή την ελληνική ή αυτή της χώρας προέλευσής τους.

* Επεκτείνεται ως προϋπόθεση η περίοδος νόμιμης διαμονής στη χώρα μας από επτά σε 10 χρόνια.

* Αλλοδαπός που έχει υιοθετηθεί προ της ενηλικίωσής του δεν γίνεται Ελληνας από το χρόνο της υιοθεσίας, αλλά όταν γίνεται τελεσίδικη η δικαστική απόφαση για την υιοθεσία.

* Πιο αυστηρά κριτήρια για ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Θα αφορά σε όσους διαμένουν στη χώρα μας και «είναι συγγενείς εξ αίματος α' ή β' βαθμού ομογενών» με δελτίο ομογενούς ή ελληνική ιθαγένεια.

*Εντυπωσιακό είναι ότι προτείνεται να μην ζητείται απλό πιστοποιητικό γέννησης, αλλά πρωτότυπο της χώρας πρώτης ιθαγένειας! Γενικότερα τίθενται αυστηρότερα κριτήρια για όλα τα πιστοποιητικά που συνοδεύουν την αίτηση.

* Προστίθεται ότι αποτελεί κώλυμα η ποινική καταδίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα, ακόμη κι αν έχει παρέλθει ο χρόνος αναστολής, χωρίς αυτή να αρθεί ή να ανακληθεί.

* Απαλείφεται η «ειδική εκτίμηση στη βαρύτητα περί υιοθέτησης της ελληνικής πολιτικής ταυτότητας» εάν συμμετέχουν σε συλλογικούς φορείς, πολιτικές ενώσεις ή σωματεία που μετέχουν και Ελληνες. Αντ' αυτού περιορίζεται στην εξοικείωση του αλλοδαπού με την ελληνική ιστορία, τη γεωγραφία και τον πολιτισμό.

* Στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δεν θα δημοσιεύεται ολόκληρη η απόφαση, αλλά περίληψη.

* Η πολιτογράφηση θα ανακαλείται εάν ο αλλοδαπός καταδικαστεί αμετάκλητα για πράξεις που τέλεσε προ της δημοσίευσης της απόφασης πολιτογράφησης.

* Οι αλλαγές δεν αφορούν σε όσους έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια μέσω του «νόμου Ραγκούση» και έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια. Οσες εκκρεμούν στις υπηρεσίες των δήμων ή των αποκεντρωμένων διοικήσεων προτείνεται να παραμείνουν ανενεργές και να εξεταστούν υπό το νέο καθεστώς.
Πιο εύκολο για επενδυτές...

* Εισάγεται η «πολιτογράφηση για εξαιρετικούς λόγους» για αλλοδαπούς που επενδύουν στην Ελλάδα, χωρίς να ισχύουν μια σειρά από προϋποθέσεις περί προηγούμενης νόμιμης μακρόχρονης παραμονής στη χώρα μας.

Οι προϋποθέσεις θα καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Οικονομικών. Στο «νόμο Ραγκούση» υπήρχε μόνο η πρόβλεψη για αλλοδαπό που προσέφερε στην Ελλάδα «εξαιρετικές υπηρεσίες ή του οποίου η πολιτογράφηση μπορεί να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας».
Πιο δύσκολο για τα παιδιά

*Για να πάρει ένα παιδί την ελληνική ιθαγένεια, προτείνεται η αύξηση της νόμιμης διαμονής των γονιών του στη χώρα μας από 5 σε 7 ή 8 χρόνια.

Προστίθεται ακόμη η προϋπόθεση τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς να έχει συγκεκριμένο τύπο άδειας διαμονής, αποδεικνύοντας ότι διαμένει επί μακρόν νομίμως στην Ελλάδα.

Για την απόκτηση ιθαγένειας λόγω της φοίτησης σε ελληνικό σχολείο προτείνονται δύο εκδοχές:

-Αύξηση των τάξεων επιτυχούς παρακολούθησης από 6 σε 9 χρόνια.

-Διατήρηση των 6 τάξεων, προσθέτοντας την προϋπόθεση το παιδί να αποκτήσει τίτλο αποφοίτησης σχολείου υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή να ολοκληρώσει με επιτυχία την Γ' Γυμνασίου.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ... εννοείται ότι αφαιρέθηκαν οι κραυγές πόνου... 
http://dexiextrem.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου