Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Τετ α τετ Τσίπρα-Ρούμπιν για την ΑΟΖ;


Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η πληροφορία ότι ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε υπό άκρα μυστικότητα χθες με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ερικ Ρούμπιν, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για την υπογραφή της συμφωνίας για τον ΤΑΡ. Είναι η δεύτερη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον βοηθό υφυπουργό, με την πρώτη να έχει γίνει στην Ουάσιγκτον κατά το ταξίδι του κ. Τσίπρα.
Ασφαλώς κανείς δεν ενοχοποιεί τις συναντήσεις πολιτικών, ειδικά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε είναι θεσμικός ρόλος ο οποίος πρέπει να έχει επαφές, να ανταλλάσσει γνώμες και να διαμορφώνει συμμαχίες.
Ωστόσο, το ζήτημα που μπαίνει στην περίπτωση αυτή είναι η εμμονή που δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ή μάλλον προσωπικά ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του, με τον αμερικανικό παράγοντα. Μετά τον κανονικό
«προσκύνημα» στην αμερικανική πολιτική και την αποθέωση του προέδρου Ομπάμα από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα φαίνεται μια ιδιαίτερη προτίμηση στους Αμερικανούς, σε μια χρονική στιγμή που παίζονται πολλά.
Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο της συζήτησης είναι πολλές. Άλλωστε, λόγω της μυστικοπάθειας δεν έχουν ενημερωθεί ούτε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο έγινε και με το ταξίδι στις ΗΠΑ για το οποίο ο κ. Τσίπρας, πέρα από μια μικρή ενημέρωση, δεν «έδωσε λογαριασμό» στο κόμμα τους, αν και υπάρχουν πολλές αντίθετες φωνές.
Λέγεται ότι ο κ. Ρούμπιν συζήτησε με τον Α. Τσίπρα για το θέμα της ΑΟΖ και της ανακήρυξης από την Ελλάδα ζώνης ανάπτυξης στο Αιγαίο. Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο εθνικό θέμα που φυσικά δε χωρά ερασιτεχνισμούς. Είναι γνωστές οι αντιρρήσεις της Τουρκίας σε περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης ΑΟΖ ενώ και οι Αμερικανοί δεν θα ήθελαν να χαλάσουν το χατίρι της Άγκυρας και για το λόγο αυτό δεν είναι «θερμοί» σε μια τέτοια προοπτική.
Αν έχει τεθεί θέμα ΑΟΖ στις μυστικές επαφές του Τσίπρα με τον αμερικανικό παράγοντα, κάποιος θα πρέπει να του πει ότι δεν παίζουν με τόσο «καυτά» θέματα. Διότι αμέσως γεννιέται το ερώτημα τι διαπραγματεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση με την Ουάσιγκτον; Τι δίνει για να πάρει; Μπορεί να δεσμεύεται ο κ. Τσίπρας για πράγματα που ούτε τα γνωρίζει αλλά ούτε έχει εργαστεί γι’ αυτά; Κι εν πάση περιπτώσει, η στάση του κ. Τσίπρα δείχνει πλήρη ταύτιση με τους Αμερικανούς. Αυτό το επικροτούν οι σύντροφοί του και οι συνιστώσες;
Τα εθνικά θέματα μοιάζουν με βαθιά νερά που πρέπει να ξέρεις να κολυμπήσεις για να επιβιώσεις. Ειδικά σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή όπου εκτός από την ΑΟΖ υπάρχει και το ζήτημα του ενεργειακού πολέμου στην περιοχή. Είναι γνωστές οι αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον σε μια ενδεχόμενη πώληση της ΔΕΠΑ σε Ρώσους. Έχει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ επ΄αυτού; Το έταξε στους όψιμους φίλους Αμερικανούς;
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου