Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Αυτές είναι οι πρώτες αλλαγές στο σχέδιο «Αθηνά»


Αυτές είναι οι πρώτες αλλαγές στο σχέδιο «Αθηνά»

Άρχισαν ήδη οι πρώτες αλλαγές στο σχέδιο «Αθηνά» καθώς δεν πάει τελικά στο ΤΕΙ Σερρών, το τμήμα Μηχανολογίας και Οχημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου θα μείνει και το τμήμα των Ηλεκτρονικών.
Το υπουργείο εξετάζει συνολικά το σχέδιο και είναι ανοικτό σε αλλαγές αναζητώντας κανόνες, στο επίπεδο του κανονιστικού πλαισίου και όχι του «τοπικισμού», όπως είπε χαρακτηριστικά σήμερα ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος,σε φιλική συζήτησή του με τους συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ.
Για παράδειγμα επανεξετάστηκε και δεν πάει τελικά στο ΤΕΙ Σερρών, το τμήμα Μηχανολογίας και Οχημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου θα μείνει και το τμήμα των Ηλεκτρονικών.Επίσης στις περιπτώσεις σπουδαστών ΤΕΙ που βρίσκονται στην πτυχιακή σε τμήμα που συγχωνεύεται, θα πάρουν το πτυχίο τους από το παλαιό τμήμα και όχι από το καινούργιο τμήμα με το οποίο συγχωνεύεται.
«Οι αλλαγές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν προέκυψαν λόγω της κρίσης. Το μοντέλο αυτό που εφαρμόζαμε τόσα χρόνια οδήγησε στην κρίση», έλεγε σήμερα ο κ. Αρβανιτόπουλος. «Είχαμε γαλουχήσει με λάθος κριτήρια μια ολόκληρη γενιά στα πλαίσια μιας κοινωνίας καταναλωτικής. Δεν είναι λογικό να υπάρχουν τμήματα που να λειτουργούν σε επίπεδο συνοικιακών φροντιστηρίων» είπε χαρακτηριστικά.
Ως παράδειγμα εξωστρέφειας ανέφερε το Διεθνές Πανεπιστήμιο, λέγοντας ακόμη ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου να παίρνει αποφάσεις.
Τη Δευτέρα θα δοθούν στο υπουργείο Παιδείας οι προτάσεις του ΠαΣοΚ για το σχέδιο «Αθηνά» ενώ ήδη είναι γνωστές και οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για το θέμα οι οποίες και παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε συνέντευξη τύπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο μελετάει με προσοχή τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ, ειδικά αυτή που αφορά την ομοσπονδιοποίηση και την πιο στενή συνεργασία σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Ετσι, μέχρι το τέλος του μήνα ή τις αρχές Μαρτίου πιθανότατα, θα είναι έτοιμο το σχέδιο «Αθηνά» ώστε να διαμορφωθεί και η τελική εικόνα του εφετινού μηχανογραφικού.
Πάντως, όπως πιθανολογούν παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, οι βάσεις εφέτος θα ανέβουν στην πλειονότητα των τμημάτων λόγω της αλλαγής στην χωροταξική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Κατάταξη ΑΕΙ το επόμενο βήμα
Η επιστημονική κατάταξη των πανεπιστημίων, βάση της αξιολόγησής τους και η δυνατότητα από την πλευρά τους να γίνουν ανταγωνιστικά και να προσελκύσουν φοιτητές από άλλες χώρες, είναι η «επόμενη ημέρα» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Πιθανή παράταση στις μετεγγραφές
Οπως έγινε γνωστό, σήμερα Τετάρτη, στο θέμα των μετεγγραφών, το θεσμικό πλαίσιο του οποίου πρόσφατα έχει αλλάξει, είναι πιθανόν να δοθεί μια παράταση για τις υποψηφιότητες.
Αύριο Πέμπτη θα ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας των πρότυπων σχολείων, στα οποία όπως έχει γράψει ήδη το «Βήμα» επιστρέφουν από εφέτος οι εξετάσεις για την εισαγωγή από το δημοτικό στο Γυμνάσιο.
Την άλλη εβδομάδα θα είναι έτοιμο και το προεδρικό διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ενώ ως το τέλος του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο.
http://videotex.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου