Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Σαμαράς: Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο θα επιλυθεί το θέμα της ΑΟΖ

 Σαφείς αιχμές κατά της τουρκικής ηγεσίας για την προκλητική τους στάση στο θέμα των ερευνών στο Αιγαίο και της υφαλοκρηπίδας, άφησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνέδριο για την ενέργεια. Ο Αντ. Σαμαράς, λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του στην Τουρκία, ουσιαστικά κάλεσε την Άγκυρα να τα… πουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο και να αφήσουν τους περιττούς τσαμπουκάδες, ειδικά μετά την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ.
«Εξηγήσαμε ότι αυτός ο χώρος, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας βρίσκεται μέσα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η Άγκυρα απάντησε ότι διαφωνεί με αυτή μας τη θέση. Και επικαλείται επίσης το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και διευκρίνισε: «με μια μικρή διαφορά όμως: Εμείς το επικαλούμαστε, ενώ το έχουμε υπογράψει, ενώ η απέναντι πλευρά το επικαλείται χωρίς να το έχει υπογράψει»! Και συνέχισε: «Αλλά ο καλύτερος τρόπος να λυθούν διαφορές είναι με σεβασμό στο
Διεθνές Δίκαιο. Εξ άλλου, το Δίκαιο της Θάλασσας, κερδίζει έδαφος συνεχώς όπως και η αποδοχή του και η ισχύς του. Αφού και μεγάλες χώρες που δεν το έχουν υπογράψει ακόμα, όπως οι ΗΠΑ, προσανατολίζονται πλέον στην κατεύθυνση της τελικής επικύρωσής του» υπογράμμισε.
Σαφέστατη η αιχμή του κατά της κυβέρνησης Ερντογάν που επιδιώκει τετελεσμένα τα οποία δε βασίζονται στο διεθνές δίκαιο.
Από την άλλη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμαχιών με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων:
«Από το Δίκαιο της Θάλασσας, η σημασία της Ελλάδας κερδίζει έδαφος στους νέους ενεργειακούς χάρτες που δημιουργούνται. Κι αυτό οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε με βήματα αποφασιστικά, σίγουρα, σταθερά, σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους μας, με τους συμμάχους και με κάθε ενδιαφερόμενο» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Με όλες τις δυνατές συμμαχίες. Και με όλες τις πρόσφορες συνέργιες. Κι αυτός ακριβώς είναι ο σχεδιασμός μας».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον γεωστρατηγικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στους δρόμους της ενέργειας: «Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο είτε στην ασφαλή διακίνηση είτε στη διαφοροποίηση των πηγών αυτομάτως αναβαθμίζει και τον γεωπολιτικό της ρόλο” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η αναβάθμισή της συνιστά και την αναβάθμιση της Ευρώπης.
Παράλληλα, τόνισε ότι “η Ελλάδα κάθεται πάνω στους δρόμους ανεφοδιασμού της Ευρώπης σε πετρέλαιο και αέριο» και επισήμανε ότι «τώρα που φημολογείται έντονα πως υπάρχουν και ενεργειακοί πόροι επί της ελληνικής υφαλοκριπίδας, ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται».
Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως η χώρα μας έχει ήδη έναν υψηλό ρόλο στη διακίνηση και πως πρέπει αυτό να γίνει πράξη, εξέφρασε δε  την αισιοδοξία του πως θα παίξει και σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων πηγών ενέργειας.
Με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης ο κ. Σαμαράς τόνισε πως ” η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο κλειδί σε αυτό το πρόβλημα”  καθώς υπάρχουν πολύ σημαντικά κοιτάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου