Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Αρχαιολόγοι προ μυστικής πύλης θησαυρού στο Μάτσου Πίτσου!


MACHOUPichouSΧάρη στο Γάλλο μηχανικό Νταβίντ Κρεσπί, επισκέπτη του αρχαιολογικού χώρου του Μάτσου Πίτσου στο Περού, μια αρχαιολογική ομάδα αποτελούμενη από Γάλλους, Περουβιανούς και Ισπανούς, υπό τον Τιερί Ζαμίν, αρχαιολόγο και ερευνητή, ενδεχομένως να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σημαντικής ανακάλυψης: μιας πύλης στην καρδιά της χαμένης πόλης των Ίνκας που κρύβει χρυσό και ασήμι.
Ήταν το 2010 όταν ο Κρεσπί επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο του Μάτσου Πίτσου και πρόσεξε ένα είδος «καταφυγίου» στο κέντρο της πόλης, στο υπόγειο ενός εκ των βασικών κτιρίων της. Για τον Κρεσπί δεν χωρούσε αμφιβολία: βρισκόταν μπροστά από μια «πόρτα», μια είσοδο που σφραγίστηκε από τους Ινκας. Έτσι,
το καλοκαίρι του 2011 αποφάσισε να επικοινωνήσει με τον Τιερί Ζαμίν. Αρχαιολόγος με 15χρονη εμπειρία στην περιοχή του νότιου Περού, τις ζούγκλες του οποίου έχει εξερευνήσει εξονυχιστικά, ο Ζαμίν επισκέφτηκε πολλές φορές το σημείο που τράβηξε την προσοχή του Νταβίντ Κρεσπί, μαζί με ντόπιους αρχαιολόγους.
Κατέληξε στο ότι όντως πρόκειται για μια πόρτα, σφραγισμένη σε ακαθόριστη χρονική περίοδο, ενώ σχετική ηλεκτρομαγνητική έρευνα επιβεβαίωσε την ύπαρξη πολλαπλών δωματίων πίσω από την περίφημη πύλη καθώς και δύο διόδων που οδηγούν στο κεντρικό δωμάτιο.
Οι διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν από τους Γάλλους ερευνητές παρείχαν τη δυνατότητα να ανιχνευτεί και η παρουσία αρχαιολογικού υλικού μαζί με κοιτάσματα μετάλλου και μεγάλη ποσότητα χρυσού και ασημιού.
Τα αποκαλυπτήρια της πύλης θα γίνουν προσεχώς, καθώς ο Τιερί Ζαμίν έχει υποβάλει το σχετικό αίτημα στις περουβιανές Aρχές από τον Μάιο του 2012. (Εθνος, defencenet)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου