Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Η Ιρλανδία επιστρέφει στις αγορές - Για ...λύπηση οι προφήτες της καταστροφής

Πανηγυρικά επιστρέφει πλέον στις αγορές η Ιρλανδίας, μετά από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αναδιάρθρωση τραπεζικού χρέους ύψους 28 δισ. ευρώ, η οποία θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα χρόνια.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη εδώ και καιρό και αφορούσαν την αντικατάσταση των υποσχετικών πληρωμών (ΙΟU) που είχε εκδώσει για την στήριξη της Anglo Irish Bank, συνολικής αξίας 28 δισ. ευρώ. 


Βάσει αυτών, έπρεπε να πληρώνει 3,1 δισ. ετησίως για την επόμενη δεκαετία (670 ευρώ για κάθε Ιρλανδό), ποσό που ισοδυναμούσε με το ύψος των μέτρων λιτότητας στον εθνικό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση ήθελε να επιμηκύνει τον ορίζοντα αποπληρωμής για να ελαφρυνθούν οι δανειακές της ανάγκες για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια και να μην τεθεί σε κίνδυνο η πορεία εξόδου από το Μνημόνιο. Βάσει της συμφωνίας, οι ετήσιες υποσχετικές της Anglo Irish ακυρώθηκαν και θα αντικατασταθούν με κρατικά ομόλογα διαρκείας έως και 40 ετών. Επίσης, το ιρλανδικό κοινοβούλιο ψήφισε τη λύση και εκκαθάριση της Anglo Irish Bank, της τράπεζας που προκάλεσε το ιρλανδικό πρόβλημα, αφού από εκείνη ξεκίνησε η τραπεζική κρίση που έσπρωξε την χώρα να ζητήσει βοήθεια.

Το κλίμα στο Δουβλίνο ήταν πανηγυρικό, με τον πρωθυπουργό Έντα Κένι να κάνει λόγο για ένα ιστορικό βήμα προς την οικονομική ανάκαμψη. 


Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχθηκαν τη συμφωνία και οι αγορές, με την απόδοση του δεκαετούς ιρλανδικού ομολόγου να υποχωρεί κάτω από το 4%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2007.



 

defencenet.gr 



Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε:

Το λόμπυ της δραχμής, το τέλος της λιτότητας στην Ιρλανδία και άλλο ένα παράδειγμα της απέραντης "αξιοπιστίας" Βαρουφάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου