Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Συνέχεια και στην... Αθήνα για τη Σύνοδο!




Τα επόμενα 24ωρα της Συνόδου Κορυφής βρίσκουν τα κόμματα στα... χαρακώματα, λες και ο τόπος βρίσκεται σε διαρκή προεκλογική περίοδο. Από τη μια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλά για επιχείρηση της κυβέρνησης να βαπτίσει το ψάρι κρέας και καλεί τον πρωθυπουργό σε debate για να λύσουν τις διαφορές του και από την άλλη η κυβέρνηση τον κατηγορεί για μίζερο κόμμα καταγγελίας, δίνοντας τον τόνο της αντιπαράθεσης. Την ίδια ώρα, η ΔΗΜ.ΑΡ. καταγγέλλει ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ότι αναπαράγουν έναν δικομματισμό-καρικατούρα νίπτοντας τας χείρας της και συνεχίζοντας την τακτική τού να πατά σε δυο βάρκες, μια και θεωρεί θετικά τα συμπεράσματα της Συνόδου.

Το ΠΑΣΟΚ, έχοντας τα δικά του εσωκομματικά προβλήματα στον δρόμο για το Συνέδριο, αφού και
εκείνο χαρακτηρίζει ικανοποιητικές τις αποφάσεις της Συνόδου, την ίδια ώρα μικραίνει τη σημασία τους, μια και υποστηρίζει: «Το πρόβλημα δεν μπορεί ούτως ή άλλως να λυθεί στο πλαίσιο της κατανομής των κονδυλίων του πολυετούς δημοσιονομικού προγραμματισμού που είναι μόνο μία παράμετρος του πακέτου που πρέπει να σχηματιστεί».

Το ΚΚΕ, από τη μεριά του, σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι ο τσακωμός είναι το πώς θα μοιράσουν ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους τα χρήματα κυβερνήσεις και Ε.Ε. και προσθέτει ότι «όσοι λένε στον λαό ότι αυτή η συμμαχία μπορεί να αλλάξει και να γίνει φιλολαϊκή, τον κοροϊδεύουν».

Η κυβέρνηση -που έχει καυτή εβδομάδα μπροστά της και με τις πιέσεις της τρόικας να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη- κάνοντας τον απολογισμό της θεωρεί ότι η απόφαση είναι θετική για την Ελλάδα. Οπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, η αρχική πρόταση προέβλεπε 11 δισ. για την Ελλάδα και τον Νοέμβριο του 2012 είχαν εξασφαλιστεί τα 14 δισ. Τελικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως τόνιζε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, εξασφάλισε άνω των 18 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός, αν και είναι ανακουφισμένος από τις αποφάσεις της Συνόδου, γνωρίζει ότι έχει να αντιμετωπίσει το καυτό εσωτερικό μέτωπο, που περιλαμβάνει, εκτός από το θέμα των αγροτών, αυτό των δημοσίων υπαλλήλων και της διαθεσιμότητας, της μαύρης τρύπας των εσόδων, της φορολόγησης των ακινήτων αλλά και ειδικών ομάδων, όπως οι στρατιωτικοί, που έχουν φτάσει στα όριά τους.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου