Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Αρνητικές εκτιμήσεις για το αέριο της Κύπρου

Με τα αρνητικά αποτελέσματα της γεώτρησης, που πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί στα όρια του Οικοπέδου 12 της Κύπρου με την ισραηλινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), συνδέει η κυπριακή εφημερίδα «Αλήθεια» την αναβολή της δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κοίτασμα «Αφροδίτη». Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας, οι ενδείξεις από τη γεώτρηση που πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές. Με βάση αυτές, το μέγεθος του κοιτάσματος «Αφροδίτη» εμφανίζεται να είναι πολύ πιο μικρό από τις αρχικές εκτιμήσεις και να
περιορίζεται μόλις στο 1 τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια. Εφόσον μια τέτοια εξέλιξη επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για πολύ μεγάλη διάψευση των αρχικών εκτιμήσεων για το μέγεθος του κοιτάσματος, που υπολογιζόταν περίπου στα 7 τρισ. κυβικά πόδια, με την ελπίδα η δεύτερη γεώτρηση να έδινε ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα. Οι υπολογισμοί αυτοί έγιναν με βάση την πρώτη γεώτρηση, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2011.
Η εφημερίδα στο δημοσίευμά της, πάντως, επικαλούμενη αρμόδιες πηγές, σχετίζει τα αποτελέσματα της ισραηλινής γεώτρησης με την αναβολή της δεύτερης γεώτρησης στο Οικόπεδο 12, που θα δώσει σαφή στοιχεία. Η γεώτρηση, που αρχικά είχε προγραμματισθεί για τα τέλη του 2012, επαναπρογραμματίσθηκε για τον μήνα που διανύουμε και εσχάτως μετατέθηκε για άλλη μια φορά για τον προσεχή Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου