Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Υπερδιπλάσιες απ' όσες έλεγε ο Παπακωνσταντίνου οι καταθέσεις της λίστας Λαγκάρντ

Καταθέσεις 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και όχι 2,2 δισ., όπως υποστήριξε ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έχουν οι μεγαλοκαταθέτες της λίστας Λαγκάρντ, όπως αναφέρει στην έκθεσή του το στέλεχος του ΣΔΟΕ, Παναγιώτης Μαντούβαλος. 

Είναι προφανές λοιπόν, ότι εάν πολλοί από αυτούς φοροδιαφεύγουν -όπως άλλωστε διαπιστώθηκε και για μεγαλοκαταθέτες άλλων χωρών, από τους οποίους σοβαρά ευρωπαϊκά κράτη που πήραν αντίστοιχες λίστες, εισέπραξαν πολλά χρήματα- το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει διόλου ευκαταφρόνητα ποσά. 
 
Με την προϋπόθεση βέβαια, ότι θα βιαστεί και δεν θα βάλει στο συρτάρι του τη λίστα όπως έκαναν οι κ.κ.Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος.

Η έκθεση ήδη δόθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς και στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ. Βέβαια, σε περίοπτη θέση μέσα στην έκθεση, αναφέρεται κατ’ επανάληψη μάλιστα, ότι λείπουν τα τρία ονόματα των συγγενών του Γ.Παπακωνσταντίνου. Στους λογαριασμούς δύο εξ’ αυτών βρέθηκαν 1.222.335 δολάρια.

Το ΣΔΟΕ συνέκρινε το “USΒ Παπακωνσταντίνου”, δηλαδή την “πειραγμένη” λίστα που έδωσε ο πρώην υπουργός στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Διώτη, και αυτός κατόπιν στον Ευάγγελο Βενιζέλο, με το CD της λίστας Λαγκάρντ, που ξαναπήρε από τη Γαλλία η Ελλάδα στο τέλος του 2012. 
 
Όπως είναι γνωστό η αρχική λίστα Λαγκάρντ εδόθη από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στον κ.Παπακωνσταντίνου, σε CD, το 2010. 
 
Αυτός όμως, όχι μόνον αντέγραψε τα αρχεία του CD σε USB, αλλά τώρα λέει πως ούτε καν ξέρει τι απέγινε το πρωτότυπο CD.
Στην έκθεση του ΣΔΟΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι:

1.Η διαφορά ανάμεσα στο USB και το CD, είναι ότι το πρώτο περιλαμβάνει 2059 ονόματα και εταιρείες, και το δεύτερο 2.062 και όχι 2.059. Λείπουν βέβαια, οι εξαδέλφες του κ.Παπακωνσταντίνου και ο σύζυγος της μιας.

2.Ωστόσο, τα ξεχωριστά άτομα και εταιρείες είναι 1.831 τα πρώτα και 246 οι δεύτερες.

3.Η λίστα, προφανώς δεν είναι μια απλή λίστα με ονόματα και εταιρείες, αλλά αναλυτικές καρτέλες κίνησης λογαριασμών από το 2005 έως και το 2007.

4.Τα χρήματα που κινήθηκαν μέσω των συγκεκριμένων λογαριασμών, είναι 4.511.378,828 δολ. Και όχι 2,2 που είχε καταθέσει ο κ.Παπακωνσταντίνου.

5.Στα αρχεία εντοπίστηκε μεγάλο πλήθος διεθνών τραπεζικών λογαριασμών (Ι.Β.Α.Ν. -4.800 καταχωρήσεις), και βέβαια πάρα πολλές κινήσεις χρηματικών ποσών από και προς τους λογαριασμούς.

6.Για σχεδόν 150 πρόσωπα και εταιρείες δεν υπάρχει στην καρτέλα τους κανένα στοιχείο κίνησης, παρά μόνον ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, κ.ο.κ.. Γεγονός που γεννά ερωτηματικά ή δείχνει ότι ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν αυτοί οι λογαριασμοί.




http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου