Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Λισαβόνα: Κωμωδία Γιώργου



Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συνεχίζει το... άνοιγμά του στον πρώην πρόεδρό του Γιώργο Παπανδρέου και να μοιράζει τις ανακοινώσεις του, αλλά ο ίδιος παραμένει αμετανόητος και αδιόρθωτος. Αφού πρώτα τα βρήκε απόλυτα τόσο με τον Νικολά Σαρκοζί όσο και με την Ανγκελα Μέρκελ για να βάλει τη χώρα στο Μνημόνιο, τώρα τους κατηγορεί ότι ήθελαν να τον «εκτελέσουν’! Δεν παραλείπει βέβαια να υμνήσει το ΔΝΤ που αναγνωρίζει ότι έγιναν λάθη.

Το παραλήρημα του κ. Παπανδρέου στην ομιλία που πραγματοποίησε χθες ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Λισαβόνα όμως ήταν ανεπανάληπτο. Θύμισε τις παλιές... καλές μέρες του πρώην πρωθυπουργού και δικαίωσε απόλυτα τον θίασο που τον έχει κάνει «πρωταγωνιστή» σε
παραστάσεις στο Παρίσι.

Ο κ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε:

-Κι εμείς στην Ελλάδα πηγαίναμε καλά τον πρώτο χρόνο. Ολοι μας έβλεπαν ως παράδειγμα προς μίμηση!
-Ανέλαβα την ευθύνη να «καθαρίσω» το χάος που άφησε πίσω της η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση και το έκανα.
-Ανέλαβα δράση για να αποφύγω τη χρεοκοπία της χώρας μου, να πολεμήσω τους φόβους των αγορών ή την κερδοσκοπία και το έκανα με τη βοήθεια των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού.
-Ακόμα και οι θυσίες ήταν απαραίτητες, έπρεπε να υπάρξουν μόνο για να μας δώσουν χρόνο για να αλλάξουμε, χρόνο και αλλαγή. Ακόμη και το ΔΝΤ αναγνωρίζει τώρα αυτό το γεγονός.
-Εδωσα μάχη ενάντια σε μια ισχυρή ομάδα ολιγαρχών, που συγκέντρωναν οικονομική και πολιτική δύναμη.

Ο πρώην πρωθυπουργός συνέχισε ασυγκράτητος, προειδοποιώντας ότι η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει και σημειώνοντας ότι «αν η Ευρώπη δεν κάνει επιπρόσθετες ενέργειες, οι θυσίες των Πορτογάλων, των Ελλήνων, των Ισπανών και άλλων μπορεί να χαθούν και να ζητηθούν περισσότερες».

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε σχεδόν ευθέως τόσο τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ όσο και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ότι ήθελαν να τον... εκτελέσουν όταν πρότεινε το δημοψήφισμα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπήρχε συλλογική δράση», ότι «η συντηρητική Ευρώπη ήταν απλά πολύ συντηρητική, καθώς πίστευε στη μαγεία των αγορών και αυτό πληρώνουμε τώρα» και ότι «δεν υπήρχε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του εκλεγμένου προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου