Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Στον αέρα το επίδομα για τους πολύτεκνους-Ξέχασαν να ορίσουν τη διαδικασία χορήγησης




Χωρίς επιδόματα για πάρα πολλούς μήνες μένουν πλέον εκατοντάδες χιλιάδες εξαθλιωμένες τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, με σοβαρό τον κίνδυνο μιας εκτεταμένης ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας! Αιτία η πρωτοφανής αδιαφορία και αναλγησία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, οι ηγεσίες των οποίων δεν έχουν ακόμη καθορίσει και δρομολογήσει τις διαδικασίες χορήγησης των νέων ειδικών επιδομάτων για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους.

Τα επιδόματα αυτά νομοθετήθηκαν με την παράγραφο 7 του άρθρου 7 του φορολογικού νόμου 4110/2013, ανέρχονται σε 500 ευρώ το χρόνο για κάθε προστατευόμενο τέκνο και, ουσιαστικά, αντικαθιστούν τα καταργηθέντα από 1ης-1-2013 επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών που καταβάλλονταν από τον ΟΓΑ. Ωστόσο, με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, η διάταξη αυτή τέθηκε εντελώς… λειψή στο
συγκεκριμένο νόμο, καθώς δεν αναφέρει ούτε κάθε πότε θα χορηγούνται τα επιδόματα αυτά (αν θα δίδονται ανά μήνα, δίμηνο ή τρίμηνο) ούτε από ποια υπηρεσία θα καταβάλλονται (αν θα είναι ο ΟΓΑ ή το υπουργείο Οικονομικών) ούτε με ποιες ακριβώς προϋποθέσεις ούτε με ποια δικαιολογητικά θα χορηγούνται! Δεν προβλέπει καν την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τη διαδικασία και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της!

Εξαιτίας αυτής της απίστευτης αδιαφορίας και αναλγησίας των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, περίπου 420.000 τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες μένουν αυτή τη στιγμή χωρίς επιδόματα! Οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας δεν έχουν καν μπει στον… κόπο να σκεφθούν ότι θα πρέπει να προωθήσουν τις διαδικασίες χορήγησης των επιδομάτων αυτών και φυσικά δεν έχουν καν… διανοηθεί ότι θα πρέπει να αναθέσουν σε κάποιον φορέα τις σχετικές διαδικασίες! Και, βεβαίως, όσες από τις 420.000 αυτές οικογένειες έχουν ακόμη κάποια εισοδήματα με τα οποία καλύπτουν τις άμεσες βιοτικές ανάγκες τους ίσως να μην υφίστανται αυτή τη στιγμή τόσο μεγάλη οικονομική πίεση από τη διακοπή της καταβολής των συγκεκριμένων επιδομάτων. Ομως, η διακοπή της καταβολής των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων του ΟΓΑ και η μη άμεση αντικατάστασή τους από τα νέα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων του ν. 4110/2013 στερεί από τις συγκεκριμένες εξαθλιωμένες οικογένειες ζωτικής σημασίας οικονομικούς πόρους που θα μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν τουλάχιστον τα στοιχειώδη αγαθά, τα οποία είναι αναγκαία για την επιβίωσή τους.
Είναι προφανές ότι οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας αμελούν να εφαρμόσουν τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 7 του ν. 4110/2013, που προβλέπουν ότι από φέτος κάθε τρίτεκνη και πολύτεκνη οικογένεια με ετήσιο εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ πρέπει να λαμβάνει επίδομα που ισοδυναμεί με 500 ευρώ το χρόνο για κάθε ένα από τα παιδιά της! Αντιθέτως, οι ηγεσίες των δύο υπουργείων:

α) μερίμνησαν άμεσα προκειμένου να εφαρμοστούν χωρίς καμία καθυστέρηση οι διατάξεις του ν. 4093/2012 με τις οποίες προβλέπεται από την 1η-1-2013 η κατάργηση των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων που χορηγούνταν επί 20 και πλέον χρόνια από τον ΟΓΑ! Τα επιδόματα εκείνα ανέρχονταν σε 44 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί. Ειδικά για κάθε οικογένεια με τρίτο παιδί μέχρι 6 ετών προβλεπόταν και η καταβολή ενός πρόσθετου επιδόματος, το οποίο ανερχόταν σε 176 ευρώ το μήνα και πλέον δεν καταβάλλεται.

β) μερίμνησαν άμεσα προκειμένου να εφαρμοστεί από την 1η-1-2013 η νέα επαχθέστερη για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους κλίμακα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Η κλίμακα αυτή δεν προβλέπει πλέον πρόσθετα αφορολόγητα όρια για όσους έχουν παιδιά, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες τρίτεκνοι και πολύτεκνοι μισθωτοί με ετήσια εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ να έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους, λόγω της απότομης αύξησης των μηνιαίων κρατήσεων ΦΜΥ!


ΑΜΕΣΑ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ
 
Μέσω δήμων τα προνοιακά

Αμεσα θα γίνει μέσω των δήμων η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων σε 180.000 δικαιούχους μετά την υπογραφή της απόφασης για την εκταμίευση του απαιτούμενου ποσού των 19.858.052 ευρώ από τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη. Πρόκειται για τα επιδόματα που αφορούν το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου και αφορούν διάφορες κατηγορίες ευπαθών ομάδων (νεφροπαθείς κ.λπ.).

 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ


Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου