Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ πριν την επίθεση

IAFLargeΙσραηλινοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν αμερικανούς ομολόγους στους στην Ουάσιγκτον για την επίθεση που έγινε από μαχητικά της ισραηλινής αεροπορίας (IAF) στο Λίβανο προτού αυτή πραγματοποιηθεί.
Ο στόχος των μαχητικών της IAF ήταν ένα κονβόι φορτηγών της Χεζμπολάχ που μετέφερε οπλισμό ρωσική προελεύσεως καθώς και αντιαεροπορικά βλήματα SA-17 από τη Συρία στο Λίβανο.
Δεν έχουν γίνει επίσημα σχόλια από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας μέχρι στιγμής ενώ σύμφωνα με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, το Ισραήλ «έπληξε ένα επιστημονικό κέντρο» βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Δαμασκού.
Σύμφωνα με πληροφορίες 2 άτομα σκοτώθηκαν στην επίθεση και 5 τραυματίστηκαν.
Ο συριακός Στρατός αρνήθηκε ότι ο στόχος ήταν κομβόι οχημάτων που μετέφερε όπλα. Σύμφωνα με το πρακτορείο SANA τα ισραηλινά μαχητικά έφτασαν από βόρεια πετώντας χαμηλά αποφεύγοντας
τον εντοπισμό από τα ραντάρ.
Οι πληροφορίες για το περιστατικό ήρθαν στην επιφάνεια τη στιγμή που το Ισραήλ εκφράζει ανοικτά φόβους ότι σύγχρονοι συριακοί πύραυλοι και χημικά όπλα ενδεχομένως να φθάσουν στα χέρια ριζοσπαστικών στοιχείων, όπως η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν το φερόμενο περιστατικό.
Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου δεν επιβεβαίωσαν επισήμως τις πληροφορίες, ωστόσο σημειώνουν ότι υπήρξε αυξημένη δραστηριότητα ισραηλινών μαχητικών τις τελευταίες ημέρες.
Μία ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση σε συριακό έδαφος ενδέχεται να εμπλέξει και το Ιράν, το οποίο έχει δηλώσει ότι θα θεωρήσει οποιαδήποτε επίθεση στη Συρία ως επίθεση και στο ίδιο.
Σύμφωνα με ανταποκριτές στην ευρύτερη περιοχή, το Ισραήλ ανησυχεί για την πιθανότητα η σιιτική Χεζμπολάχ να αποκτήσει αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, γεγονός που θα αυξήσει τις δυνατότητες της οργάνωσης να απαντά στα ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα.
Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της υιοθετεί τη συριακή εκδοχή των γεγονότων, κάνοντας λόγο για ισραηλινή επίθεση εναντίον ερευνητικού κέντρου του συριακού στρατού, την οποία και καταδικάζει, επισημαίνοντας πως πρόκειται για «μια προσπάθεια να πληγούν οι αραβικές στρατιωτικές δυνατότητες» (defencenet)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου