Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Απειλούν απροκάλυπτα την ΕΝΙ οι Τούρκοι


Exedra-4-NAI
Νέα θρασύτατη πρόκληση από την Τουρκία, η οποία απειλεί πλέον ανοικτά την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, με την οποία η Κυπριακή Κυβέρνηση υπέγραψε πρόσφατα συμβόλαιο για οικόπεδα 2,3 και 9 εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλτίζ κάλεσε την ΕΝΙ να διαλέξει στρατόπεδο, τονίζοντας πως δεν είναι σωστό να υπογράφονται συμφωνίες σε αμφισβητούμενες, όπως είπε,
περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.
Κάλεσε την ENI να μην προχωρήσει σε έρευνες γιατί θα έρθει αντιμέτωπη με τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή, και επομένως θα υποστεί κυρώσεις. «Είμαστε κράτος δικαίου και δεν θα δεχτούμε ενέργειες που πλήττουν το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.
Υπέδειξε πως η συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία θα επηρεάσει τα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία στην Τουρκία. Αυτοί αποφασίζουν, κατέληξε, τονίζοντας πως η εταιρεία είχε προειδοποιηθεί.
Σημειώνεται πως η ENI έχει συμφωνίες για δυο μεγάλα έργα στη Τουρκία, έργα τα όποια κινδυνεύει να χάσει μετά τις δηλώσεις Γιλντίζ. Μεταξύ αυτών είναι και ο αγωγός πετρελαίου Σαμψούντας-Τειχών, ο βασικότερος που ενώνει τη Ρωσία με την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου