Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ιταλία: Οι πρώτες δηλώσεις νικητών και ηττημένων "Θα κάνουμε το καθήκον μας και θα προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση" λέει η κεντροαριστερά

Ιταλία: Οι πρώτες δηλώσεις νικητών και ηττημένωνΠαρά την ελάχιστη διαφορά ψήφων στην Βουλή και το αμφίρροπο αποτέλεσμα στην Γερουσία,ο αντιπρόεδρος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέττα δήλωσε ότι "ως πρώτη δύναμη στη Βουλή και θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".
Ο Λέττα  υπογράμμισε ότι "η άμεση επιστροφή στις κάλπες δεν είναι η προτιμητέα οδός" ενώ έκανε λόγο "για μια ακραία πολιτική πραγματικότητα που η Ιταλία δεν έχει ξαναζήσει"
Πάντως, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι άφησε να διαρρεύσει ότι "δεν θα κάνει δηλώσεις μέχρις ότου δεν έχει στα χέρια του τα τελικά αποτελέσματα και των δυο σωμάτων του κοινοβουλίου".
Ο δε γραμματέας του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο, μιλώντας στα ιταλικά βραδινά δελτία ειδήσεων, τόνισε ότι "η κεντροδεξιά συμμαχία κερδίζει στη Γερουσία, και
πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα"
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, ο Αλφάνο είπε ότι "είναι πολύ νωρίς για να εκφραστούμε".
Ο ίδιος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα μιλήσει αύριο, σε τηλεοπτική εκπομπή του ομίλου του Μέντιασετ.
Ο μεγάλος νικητής των εκλογών, Πέπε Γκρίλλο, δήλωσε : “Είναι μια υπέροχη περιπέτεια. Θα κάνουμε όλα όσα υποσχεθήκαμε στην προεκλογική μας εκστρατεία”.  
"Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνουμε υπόγειες συμφωνίες. Θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια μεγάλη κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να  τα καταφέρουν", δήλωσε ο Μπέππε Γκρίλλο, μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι του κινήματος των Πέντε Αστέρων. 
"Εμείς θα δώσουμε  τις μάχες μας, με ιδιαίτερα  σκληρό τρόπο. Όποιος θέλει, ας μας ακολουθήσει", πρόσθεσε ο Ιταλός ηθοποιός, κατά την άποψη του οποίου "το να παραδοθεί και πάλι η χώρα στο Μπερλουσκόνι, για έξι μήνες ή ένα χρόνο, θα αποτελούσε αδίκημα κατά ολόκληρου του γαλαξία".
Από τη μεριά, τέλος, της κεντρώας συμμαχίας του Μάριο Μόντι- ο οποίος δήλωσε "ικανοποιημένος" από το αποτέλεσμα-  ο Χριστιανοδημοκράτης Πιερφερντινάντο Καζίνι σχολίασε: "Στη ζωή κάποιες φορές χάνεις και κάποιες κερδίζεις. Το θέμα είναι να πράττεις ορθά και να έχεις ήσυχη τη συνείδησή σου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου