Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Κι άλλη ΣΥΜΠΤΩΣΗ, Alexis - Συνεργάτις του Δραγασάκη η μητέρα ενός εκ των τρομοκρατών της αστακομακαρονάδας

Στενή συνεργάτιδα του Γιάννη Δραγασάκη και μέλος του ινστιτούτου Ινστιτούτο Ρόζα Λούξεμπουργκ είναι η Ουρανία Πούλου, μητέρα του ενός συλληφθέντα , που κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση....

Διαβάστε ένα κείμενο της κ. Πούλου με τίτλο Ινστιτούτο Ρόζα Λούξεμπουργκ: Δημοφιλείς πλάνες για την κρίση χρέους:

Ουρανία Πούλου - Σταυρούλα Μανώλη

Την άνοιξη του 2011 το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόζα Λούξεμπουργκ εξέδωσε ένα 24σέλιδο φυλλάδιο με τίτλο 
«Είκοσι δημοφιλείς πλάνες για την κρίση χρέους». Αντλώντας επιχειρήματα και στοιχεία από εκθέσεις τραπεζών και μελέτες ερευνητικών οικονομικών ινστιτούτων, από κείμενα θέσεων του Επιστημονικού Συμβουλίου της ATTAC Γερμανίας και του κόμματος της Γερμανικής Αριστεράς, από δημοσιεύματα εφημερίδων, δελτία Τύπου και δηλώσεις Γερμανών και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων, το φυλλάδιο επιχειρούσε να αποδομήσει τον κυρίαρχο λόγο σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους, καταρρίπτοντας 20 διαδεδομένους μύθους για τα αίτια της κρίσης και τις «λύσεις» που υιοθετήθηκαν για την έξοδο από αυτή. Αρχικά κυκλοφόρησε στα γερμανικά και στη συνέχεια μεταφράστηκε στα αγγλικά και στα ελληνικά.
Πριν από λίγες μέρες, έναν σχεδόν χρόνο μετά την πρώτη έκδοσή του στα ελληνικά, δόθηκε στη δημοσιότητα η επικαιροποιημένη εκδοχή του. Το επικαιροποιημένο φυλλάδιο θέτει εκ νέου υπό αμφισβήτηση την κυρίαρχη άποψη σύμφωνα με την οποία η ελληνική κρίση χρέους συνιστά ένα δήθεν αμιγώς ελληνικό πρόβλημα που οφείλεται στο υπερβολικά υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας, στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, στις υπέρογκες δημόσιες δαπάνες, τον υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα και την τεμπελιά των Ελλήνων πολιτών.
Όπως επισημαίνεται, «τέτοιου είδους ερμηνευτικά μοτίβα, στα οποία λανθάνει ο εθνικισμός, καλλιεργήθηκαν από τα γερμανικά ΜΜΕ και τους Γερμανούς πολιτικούς, οι οποίοι μάλιστα προτείνουν αντίστοιχες “λύσεις” για την κρίση: οι Έλληνες πρέπει να ξοδεύουν λιγότερο, να εργάζονται περισσότερο και να πουλήσουν τη δημόσια περιουσία τους – και, εφόσον αυτές οι λύσεις αποτύχουν, η Ελλάδα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη».
Αν και απευθύνεται κατά βάση σε εθνικό ακροατήριο, σε μια προσπάθεια αντιστροφής του δυσμενούς για τη χώρα μας κλίματος στο εσωτερικό της Γερμανίας, το φυλλάδιο του Ρόζα Λούξεμπουργκ συνιστά μια αξιόλογη προσπάθεια αποδόμησης του κυρίαρχου λόγου σχετικά με την υφιστάμενη κρίση χρέους που μπορεί να συμβάλει στη στήριξη και την ενίσχυση και των δικών μας επιχειρημάτων.

Στο πρώτο μέρος καταρρίπτεται τεκμηριωμένα, σε απλή γλώσσα, η κυρίαρχη αφήγηση για την Ελλάδα και την κρίση και αναδεικνύονται τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. 
Το δεύτερο μέρος, που αναφέρεται στην πολιτική της ΕΕ και στα μέτρα που λαμβάνονται για την υποτιθέμενη επίλυση της κρίσης, εξηγεί γιατί το κούρεμα του χρέους δεν επιλύει το ελληνικό πρόβλημα, ποιον σκοπό υπηρετεί ο υφιστάμενος μηχανισμός διάσωσης του ευρώ και ποιος θα πληρώσει στο τέλος το λογαριασμό της «διάσωσης» του κοινού νομίσματος.

* Tο φυλλάδιο επισυνάπτεται ως παράρτημα στο σημερινό ενημερωτικό δελτίο. Από αύριο θα είναι διαθέσιμο σε μορφή pdf και στην ιστοσελίδα του Δικτύου Μελετών και Τεκμηρίωσης. 





http://planet-greece.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου