Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Αναλφάβητοι 7,5 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες

  Κοινή συνέντευξη Τύπου με την γερμανική «ΟΛΜΕ » την GEW έδωσε σήμερα η ΟΛΜΕ ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών GEW, Ulrich Thöne, εστιάζοντας στα προβλήματα που με ιδιαίτερη ένταση αντιμετωπίζει η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, αν δεν βρουν σύντομα λύσεις, θα οδηγήσουν στην επέκταση της κρίσης με την ίδια ένταση και σε άλλες χώρες της
Ευρώπης.
Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης, είπε o γερμανός χρειάζονται ένα νέο όραμα για την Ευρώπη, που δεν θα βασίζεται στη διαχείριση της υπάρχουσας κρίσης και στην ύφεση, αλλά στην ανάπτυξη.
Από τη συνάντηση της ΟΛΜΕ με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Γερμανίας
Από τη συνάντηση της ΟΛΜΕ με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Γερμανίας

«Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο Σχέδιο Μάρσαλ», τόνισε, «και προς αυτή την κατεύθυνση εργάστηκαν συστηματικά τα συνδικάτα των εργαζομένων στην  Ευρώπη. Για να δοθεί ώθηση στην οικονομία απαιτούνται αυτή τη στιγμή άμεσα επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να ανθίσει η οικονομία, να περιοριστεί η ανεργία και να προκύψουν περαιτέρω πόροι για τη διατήρηση και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, όπως και της εκπαίδευσης».

Σύμφωνα με τον γερμανό εκπαιδευτικό «οι αναγκαίοι πόροι για την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου,  μπορούν να εξοικονομηθούν είτε από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου (σε ποσοστό 3%) είτε από την έκδοση ενός ομολόγου για το σκοπό αυτό.

Το βέβαιο είναι ότι εναλλακτικές λύσεις και διέξοδοι υπάρχουν απέναντι στον «μονόδρομο» που προσπαθούν να επιβάλουν στους λαούς της Ευρώπης οι υποστηρικτές της τρέχουσας πολιτικής, και πρέπει να εργαστούμε συστηματικά οι εργαζόμενοι των χωρών της Ευρώπης προς αυτή την κατεύθυνση.

Ιδιαίτερα ενόψει των Ευρωεκλογών του 2014 δίνεται η δυνατότητα να αναζητηθεί μια άλλη Ευρώπη, της ανάπτυξης της προόδου και της δημοκρατίας, που θα σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα παρέχει εργασία με θετικούς όρους για τους εργαζομένους και θα εξασφαλίζει τις απαραίτητες κοινωνικές παροχές και την ευημερία σε όλους τους πολίτες».

Εστιάζοντας  στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική εκπαίδευση επισήμανε ότι και η Γερμανία αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα, προφανώς διαφορετικής έντασης, που ξεκινούν ωστόσο από την ίδια πολιτική, των περικοπών στη δημόσια εκπαίδευση.

Ανέφερε παραδειγματικά ότι οι δαπάνες για την εκπαίδευση στην Γερμανία είναι ανεπαρκείς, χωρίς να προσεγγίζουν το 2,5% του αντίστοιχου ποσοστού στην Ελλάδα, και αυτό γεννά προβλήματα και στη Γερμανία, όπως τα μεγάλα ποσοστά λειτουργικού αναλφαβητισμού, καθώς 7.5 εκατ. πολίτες ηλικίας 14-64 ετών είναι στη Γερμανία λειτουργικά αναλφάβητοι, πράγμα που οδηγεί μεγάλο μέρος αυτών στον κοινωνικό αποκλεισμό. Για να τονίσει: «1,5 εκατ. νέοι ηλικίας 22-30 ετών στερούνται των απαραίτητων μορφωτικών εφοδίων για επαγγελματική ένταξη, ενώ την ίδια στιγμή αναζητείται σε άλλες χώρες η κάλυψη των κενών σε εξειδικευμένους επιστήμονες και επαγγελματίες».

Σχολιάζοντας το πρόβλημα του υποσιτισμού στην Ελλάδα τόνισε ο γερμανός εκπαιδευτικός  ότι είναι ευθύνη της πολιτείας να διασφαλίσει τη στοιχειώδη διατροφή των παιδιών στο πλαίσιο του σχολείου, που είναι άλλωστε και δικαίωμα κάθε παιδιού, ώστε να μην παρεμποδίζεται εξαιτίας της ανέχειας και η μόρφωσή τους.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος τόνισε στο καλωσόρισμά του τη σημαντική συμβολή της Ομοσπονδίας Γερμανών Εκπαιδευτικών GEW στη διαμόρφωση μιας αντικειμενικής εικόνας στην Ευρώπη σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου