Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

7 ΝΕΕΣ πληγές στην Ανώτατη εκπαίδευση

1foitites sto amfitheatro

7 ΝΕΕΣ πληγές στην Ανώτατη εκπαίδευση
  1. Αν προσέξει κανείς τους πίνακες και παράλληλα κάνει μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, θα διαπιστώσει ότι η εικόνα που θα αναδυθεί ομοιάζει με αυτήν που υπήρχε μέχρι και τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου το 2002. Που σημαίνει ότι φεύγει από τον χάρτη ένας αριθμός τμημάτων κυρίως ΤΕΙ που είχαν ιδρυθεί αργότερα ως αποτέλεσμα των πελατειακών πιέσεων.
  2. Υφίσταται ένας αριθμός τμημάτων, που είχαν ιδρυθεί στα χαρτιά, ήτοι το ΦΕΚ της ίδρυσης είχε εκδοθεί, αλλά ουδέποτε λειτούργησαν. Πιθανώς συμβαίνει και το αντίθετο, τμήματα που είχαν ΦΕΚ ίδρυσης και τώρα ενεργοποιούνται. 7 νέες πληγές στην ανώτατη εκπαίδευση
  3. Οι απώλειες για τα πανεπιστήμια δεν είναι τόσο σημαντικές, σε αντίθεση με τα ΤΕΙ. Αρκετά τμήματα των ΤΕΙ που ήταν μονοτμηματικά τέθηκαν εκτός λίστας.
  4. Προκύπτει ένα εκ πρώτης όψεως παράδοξο: Τμήματα που υποτίθεται ότι εντάσσονται σε ένα άλλο ίδρυμα να παραμένουν εκεί που λειτουργούν σήμερα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αφορά τα τμήματα του Αγρινίου, που εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά παραμένουν ως έχουν. Αυτό σημαίνει (όλα αυτά βέβαια θα διευκρινισθούν στην πορεία...) πιθανώς ότι στερούνται την οικονομική και διοικητική τους αυτοτέλεια (προϋπολογισμός, προκηρύξεις κ.λπ.), εξουσία που θα ασκεί ο κοσμήτορας, μιας και εντάσσονται σε σχολές.
  5. Δεν έχει αναφερθεί μέχρι τώρα το βαρύγδουπο ομόσπονδο υπερπανεπιστήμιο Αδαμάντιος Κοραής , στο πλαίσιο του οποίου εντάσσονται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Γεωπονικό και το Χαροκόπειο, ιδρύματα που συνεχίζουν ωστόσο να διατηρούν την αυτοτέλειά τους. Υποτίθεται ότι στη νέα αυτή υπερδομή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα συμβούλια των ιδρυμάτων. Οι πραγματικές αρμοδιότητες, πέρα από τον στρατηγικό σχεδιασμό και την κινητικότητα του επιστημονικού προσωπικού, μένει να διευκρινισθούν.
  6. 6.Υπάρχουν νέα τμήματα που επί της ουσίας θεραπεύουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα, αλλά εμφανίζονται με διαφορετικές ονομασίες. Αυτό θεωρείται από ορισμένους πρόσθετο δείγμα προχειρότητας, μη αποκλείοντας βεβιασμένες κινήσεις της τελευταίας στιγμής και εμπλοκή διάφορων, άσχετων μεταξύ τους, συντακτών. Δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις τη νύφη θα πληρώσουν οι φοιτητές σπουδαστές και οι γονείς τους, οι οποίοι υποχρεώνονται να μετακινηθούν αρκετά χιλιόμετρα μακριά.
  7. Η ασυμφωνία μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης ως προς την επαναφορά ή μη της βάσης του 10 , στην οποία είχαμε αναφερθεί πρόσφατα, πιθανώς λειτούργησε και για εφέτος τουλάχιστον το μέτρο δεν θα ισχύσει. Έτσι και αλλιώς, οι βάσεις μάλλον θα ανέβουν. Μένει προς διευκρίνιση το ζήτημα του αριθμού των φετινών εισακτέων, τόσο του συνολικού αριθμού όσο και των υπολοίπων κατηγοριών (ειδικές κατηγορίες, ποσοστό 10% από παλαιότερα έτη). Η αλχημεία με τους αριθμούς που περιλαμβάνονται στους φετινούς εισακτέους δεν προκύπτει από πουθενά, συνεπώς κάποιοι βιάστηκαν να μπουν στο τριώδιο...
Επιστρέφοντας στην αρχή, αρκετά από τα προαναφερθέντα θα είχαν ξεκαθαρισθεί, αν η ενημέρωση ήταν σοβαρή και όχι στην κυριολεξία του ποδαριού. Στις 45 ημέρες που απομένουν θα φανεί το πραγματικό τοπίο, το οποίο σε κάθε περίπτωση ως προς την ουσία και τις λεπτομέρειες θα προκύψει με τις θεσμικές ρυθμίσεις (διατάγματα κ.λπ.). Μελέτες και τα " συναφή δεν παρουσιάσθηκαν, τα περί ατέρμονων συζητήσεων, συναντήσεων με φορείς κ.λπ. που ακούστηκαν δεν ευσταθούν, όταν η όλη ετοιμασία έγινε δεν έγινε μέσα σε έναν μήνα.
Στην πρώτη σελίδα του σχεδίου αναγραφόταν: Σχέδιο Αθηνά ... για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τα αποσιωπητικά στο επίσημο έγγραφο είναι όλα τα λεφτά μιας τριτοκλασάτης επικοινωνιακής καρικατούρας... Σημ. Υπάρχουν αρκετά λάθη στο CD που διένειμε το υπουργείο Παιδείας, εξ ου και δόθηκε εντολή να ετοιμασθεί ένα καινούργιο...
επενδυτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου