Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Μας... κόβει το αίμα ο Ερυθρός Σταυρός ! Μειωμένες κατά 50% οι εισαγωγές αίματος από την Ελβετία μέχρι το 2020

Μας... κόβει το αίμα ο Ερυθρός Σταυρός ! Σημαντικά μειωμένες θα είναι από το 2015 και έπειτα οι εισαγωγές αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό προς τα ελληνικά νοσοκομεία, καθώς η μη κερδοσκοπική οργάνωση, με έδρα την Ελβετία, αποφάσισε να εστιάσει την προσοχή της στο πώς να βοηθήσει τους Έλληνες να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε αίμα, αντί να τους παρέχει αίμα που δίνουν Ελβετοί πολίτες, και μάλιστα τη στιγμή που τα ελληνικά νοσοκομεία δυσκολεύονται να το πληρώσουν.
Ο Ερυθρός Σταυρός στέλνει κάθε χρόνο περίπου 28.000 φιάλες αίματος στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας, λόγω του υψηλού ποσοστού των Ελλήνων που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και δεν μπορούν να δώσουν αίμα. Ωστόσο, πριν από δύο μήνες, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η κρατική τηλεόραση της Ελβετίας, ο Ερυθρός Σταυρός υπέγραψε μία νέα συμφωνία με το υπουργείο Υγείας, βάσει της οποίας από το 2015 ο αριθμός των φιαλών που αποστέλλονται
στην Ελλάδα θα μειωθεί σταδιακά, φτάνοντας το 2020 στις μισές από τις 28.000 που προβλέπονται σήμερα.
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή διαδραμάτισε το γεγονός ότι τα ελληνικά νοσοκομεία χρωστούσαν εκατομμύρια ελβετικά φράγκα στον Ερυθρό Σταυρό, κι έτσι, αν και τελικά τα χρέη καλύφθηκαν, ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, Ρούντολφ Σβάμπε, έκρινε ότι θα ήταν καλύτερο να μειωθεί η έκθεση της οργάνωσης στην Ελλάδα και να περιοριστούν οι συναλλαγές της με την Ελλάδα. Με τη νέα συμφωνία, ο Ερυθρός Σταυρός θα παρέχει λιγότερο αίμα, όμως θα βοηθήσει την Ελλάδα να βελτιώσει τα αποθέματά της, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό.
“Συζητάμε ακόμα με τους Έλληνες για το τι ακριβώς θα ήθελαν από εμάς”, δηλώνει ο Σβάμπε, με το ρεπορτάζ να πιθανολογεί ότι θα παρέχεται εκπαίδευση στην Ελβετία σε νοσοκομειακούς υπαλλήλους.
Περίπου 250.000 Ελβετοί πολίτες δίνουν αίμα κάθε χρόνο, και μολονότι το μεγαλύτερο μέρος του πωλείται σε ελβετικά νοσοκομεία ή στην εγχώρια φαρμακευτική βιομηχανία, η υπηρεσία μεταμόσχευσης αίματος του Ερυθρού Σταυρού στέλνει ένα μέρος των αποθεμάτων της στην Ελλάδα, μία πρακτική που ξεκίνησε κατά τη δεκαετία του 1970.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου