Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Στις 21 Φεβρουαρίου η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης “Σε καλό δρόμο” η διάσωση της Ελλάδας, τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup

Στις 21 Φεβρουαρίου η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης“Σε καλό δρόμο” βρίσκεται το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, όπως δήλωσε μετά το τέλος του σημερινού Eurogroup ο επικεφαλής της ομάδας, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.
Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ακόμα ότι η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα θα ληφθεί στις 21 Φεβρουαρίου, στο Euro Working Group που είναι προγραμματισμένο για εκείνη τη μέρα.
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πως οι Ευρωπαίοι εργάζονται σταδιακά για την επίτευξη μίας συμφωνίας, ξεκαθαρίζοντας πως δε θα ληφθούν αποφάσεις πριν από τον Μάρτιο, ενώ αποκάλυψε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν στη διενέργεια μίας ανεξάρτητης έρευνας για τις καταγγελίες περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος στη χώρα.
Τον Μάρτιο, εξάλλου, θα συζητηθεί στο Eurogroup και η επιστροφή της Πορτογαλίας και της
Ισλανδίας στις αγορές, όπως τόνισε, ενώ στη συνάντηση συζητήθηκε και η άμεση ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω του Σταθεροποιητικού Μηχανισμού (ESM).
Όσο για το θέμα του “ισχυρού ευρώ”, που θέτει η γαλλική πλευρά, το Eurogroup κατέληξε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί σε επίπεδο G-20.

Αντικρουόμενες απόψεις

Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος για μία βιαστική απόφαση στο θέμα της Κύπρου, ενώ σχετικά με την ισοτιμία του ευρώ με τα άλλα νομίσματα ξεκαθάρισε ότι δε θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση και ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση των G-20.
Αντίθετα, ο Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε πως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης ταλανίζονται από το ερώτημα της συναλλακτικής αξίας του ευρώ, προειδοποιώντας ότι η ενίσχυση του ευρώ βλάπτει την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ.
Στο θέμα της Κύπρου αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, διαψεύδοντας το δημοσίευμα των Financial Times που έκανε λόγο για “επιδρομή” στις κυπριακές καταθέσεις, ενώ σχετικά με τις προοπτικές στην Ευρωζώνη σχολίασε ότι αυτές παραμένουν ανησυχητικές βραχυπρόθεσμα, λόγω της υψηλής ανεργίας, αλλά και του υψηλού χρέους των ευρωπαϊκών χωρών, που αποτελεί “τροχοπέδη” για την ανάπτυξη.
 news.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου