Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Σύνοδος ηγετών: Κρίσιμη μάχη Α.Σαμαρά για τα κονδύλια 2014-2021




Mε την έκθεση της συμβουλευτικής Roland Berger, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς ταξιδεύει για την αυριανή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών κατά την οποία οι επικεφαλής των κρατών θα... αποφασίσουν (ή θα αποτύχουν να αποφασίσουν) το ύψος και την κατανομή των κονδυλίων του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2021. 
 
Ένα μικρό κράτος-μέλος της Ε.Ε. πάει καλά προετοιμασμένο να παλέψει, αναφέρει άρθρο της Wall Street Journal Online.

Στην έκθεση αυτή υπολογίζεται πόσο θα μπορούσε να στοιχίσει σε ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης η μείωση της χρηματοδότησης της Ε.Ε. προς την Ελλάδα την επόμενη επταετία.

Ο κ. Σαμαράς έχει προειδοποιήσει πως λόγω του τρόπου που υπολογίζεται η κατανομή της χρηματοδότησης της Ε.Ε., η Ελλάδα πρόκειται να χάσει περίπου το 30% της χρηματοδότησής της σε σχέση με την προηγούμενη επταετία. H Ελλάδα έλαβε 20,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013, αλλά όπως εξελίσσονται τώρα οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό, εκτιμάται ότι θα λάβει μόλις περίπου 14 δισ. ευρώ από το νέο γύρο χρηματοδότησης.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση κάθε ευρώ που επενδύεται στην Ελλάδα μέσω του ταμείου συνοχής ή άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων θα παράγει 1,45 έως 2 ευρώ οικονομικής παραγωγής, γεγονός που εξαρτάται και από το αν η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι, όπως αναμένεται.

Αν η χώρα δεν ανακάμψει όπως αναμένεται τα προσεχή έτη, η επίσημη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. θα έχει στην πραγματικότητα μεγαλύτερο αντίκτυπο, επισημαίνει η έκθεση.

Την ίδια στιγμή, εκτιμάται πως αν το ύψος της χρηματοδότησης που λαμβάνει η Ελλάδα διατηρούνταν στα επίπεδα των 20,4 δισ. ευρώ, θα πρόσθετε μεταξύ 33-46 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας και θα οδηγούσε στη δημιουργία 147.000 έως 203.000 θέσεων απασχόλησης. 
 
Στην ίδια έκθεση υπολογίζεται ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει το φορτίο χρέους της χώρας κατά 3,8 έως 5,2 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2020, βοηθώντας στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.

Οι συντάκτες της έκθεσης δεν παρουσιάζουν το οικονομετρικό τους μοντέλο, οπότε δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί πόσο αξιόπιστα είναι τα ευρήματά τους. H Roland Berger παρουσιάζει ωστόσο ένα σημείο στο οποίο η Ελλάδα ίσως μπορέσει να "σκοράρει". 
 
Οι χώρες που λαμβάνουν κεφάλαια συνοχής ή κοινωνικούς πόρους πρέπει να συνεπενδύουν με την Ε.Ε. για να εξασφαλιστεί θεωρητικά πως τα χρήματα δεν διασκορπίζονται. 
 
Σύμφωνα με τη συμβουλευτική, η Αθήνα χρειαζόταν κατά μέσο όρο να αναλαμβάνει το 22% της χρηματοδότησης σε συγχρηματοδοτούμενα με την Ε.Ε. έργα -όχι και μικρή αλλαγή για μία χώρα στην κατάσταση της Ελλάδας.





newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου