Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Εισακτέοι 2013-14: Αύξηση 15% στα ΑΕΙ πτώση 30% στα ΤΕΙ

Εισακτέοι 2013-14
Αύξηση 15% στα ΑΕΙ πτώση 30% στα ΤΕΙ
Το μεγάλο ψαλίδι στις σχολές αναμένεται να ανατρέψει τα δεδομένα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση – Λιγότεροι από τους μισούς σε σύγκριση με πέρυσι θα εισαχθούν στις οικονομικές επιστήμες και στην πληροφορική
Κατά μέσο όρο 4% θα μειωθούν οι εισακτέοι το επόμενο έτος, είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος. Μεγάλη μείωση θα εμφανιστεί στα ΤΕΙ ειδικά του 5ου Πεδίου, στις οικονομικές επιστήμες και στην πληροφορική, όπου θα εισαχθούν λιγότεροι από τους μισούς σε σύγκριση με πέρυσι λόγω του μεγάλου ψαλιδιού στις σχολές αυτές. Στα πανεπιστήμια, αύξηση εισακτέων θα προκύψει στις πολυτεχνικές σχολές και στις θετικές επιστήμες, ενδεχομένως και στις σχολές οικονομίας - διοίκησης, ενώ μείωση θα προκύψει στις θεωρητικές σχολές και ειδικά στις παιδαγωγικές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ο συνολικός αριθμός εισακτέων πέρυσι διαμορφώθηκε σε 81.639.  Από αυτούς 64.478 αφορούσαν εισακτέους 90%,  9.927 αφορούσαν εισακτέους 10%, ενώ 7.234 αφορούσαν εισακτέους ΕΠΑΛ.
Από τους  64.478 εισακτέους, 90%, δηλαδή 63.845 αντιστοιχούν σε θέσεις εισακτέων για  ημερήσια λύκεια από τους οποίους:
- 1.857 θέσεις εισακτέων αφορούν στρατιωτικές σχολές.
- 376  θέσεις εισακτέων αφορούν εκκλησιαστικές σχολές.
- 96 θέσεις  εισακτέων αφορούν τις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων.
- 10.031 θέσεις εισακτέων αφορούν ειδικές περιπτώσεις και κατηγορίες.
 
ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ. Οι στρατιωτικές και εκκλησιαστικές σχολές καθώς και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων δεν επηρεάζονται από το σχέδιο Αθηνά, ενώ οι θέσεις εισακτέων 10%, οι θέσεις ΕΠΑΛ και οι θέσεις ειδικών περιπτώσεων και κατηγοριών εξαρτώνται από τις θέσεις εισακτέων 90% - γενική σειρά.
Κατά συνέπεια, λέει το υπουργείο, οι θέσεις των 51.485  εισακτέων για το 2012 - 2013 αφορούν μόνο θέσεις  γενικής σειράς ημερήσιων λυκείων 90% εξαιρουμένων των στρατιωτικών, εκκλησιαστικών και σχολών τουριστικών και αντιστοιχούν στις θέσεις εισακτέων ημερησίων λυκείων μόνο γενικής σειράς. Κατ' αντιστοιχία και η εκτίμηση των 49.600 θέσεων εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2013 - 2014 αντιστοιχεί σε θέσεις εισακτέων ημερήσιων λυκείων μόνο γενικής σειράς, οι οποίες φυσικά  θα προσαυξηθούν κατά τις προβλεπόμενες  θέσεις των λοιπών κατηγοριών.  Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό ποσοστό μείωσης των εισακτέων δεν θα υπερβεί το 4%, στα ΤΕΙ περίπου 30% μείωση και στα πανεπιστήμια 15% αύξηση.

Παράδειγμα μετακίνησης
Οι φοιτητές από τα Τμήματα Ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργούσαν στα Μουδανιά και στην Ηγουμενίτσα θα πρέπει τον Σεπτέμβριο να αναζητήσουν νέο σπίτι στο... Μεσολόγγι, αφού μόνο εκεί θα λειτουργεί πλέον ανάλογο τμήμα. Αντίστοιχα, οι φοιτητές από τμήμα της Δράμας, θα πρέπει να μετακινηθούν σε Κιλκίς και Καρδίτσα.
τα νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου