Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Χωρίς πτυχίο 200 μαθητές των ΕΠΑΛ;

Χωρίς πτυχίο 200 μαθητές των ΕΠΑΛ;Να μην πάρουν πτυχίο και κατά συνέπεια να μην μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους κινδυνεύουν τουλάχιστον 200 μαθητές των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) και των επαγγελματικών σχολών (ΕΠΑΣ) της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της έλλειψης καθηγητών ειδικοτήτων.
Όπως επισήμαναν μέλη των Ενώσεων Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, υπάρχουν μαθητές που δε διδάχτηκαν μέχρι σήμερα ούτε μια σελίδα της ύλης βασικών μαθημάτων. 
«Η νομοθεσία αναφέρει ότι αν δε διδαχτούν τη μισή ύλη μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους θα θεωρείται ανεπαρκής η φοίτηση των μαθητών. Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει ούτε αυτό, αφού από τη μια δε διορίστηκαν καθηγητές ειδικοτήτων και από την άλλη δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά τους καθηγητές γενικής παιδείας. Δηλαδή, ο φιλόλογος δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα κενά του κομμωτή, του αισθητικού ή και του ηλεκτρολόγου», αναφέρουν οι πρόεδροι των δυο ΕΛΤΕΕ,
Αλέξανδρος Σαχπεκίδης και Μιλτιάδης Θεολόγου.
Αυτό σημαίνει ότι τα παραπάνω παιδιά, εάν δεν πάρουν πτυχίο, δε θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν την ειδικότητα τους μετά το πέρας της φοίτησης τους, το οποίο είναι κρίσιμο σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Σημειώνεται ότι στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο επιπέδου 3. Οι απόφοιτοι στη συνέχεια έχουν τις εξής δυνατότητες: να λάβουν άδεια εξασκήσεων επαγγέλματος, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα τμήματα και στις σχολές των ΑΕΙ και να εγγραφούν στα ΙΕΚ.
Εξάλλου, παρ’ ότι πέρασαν έξι χρόνια από τη λειτουργία των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ, τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και μάλιστα αμείωτα. Για παράδειγμα, βιβλία δεν έχουν γραφτεί για όλες τις ειδικότητες, ούτε θεσμοθετήθηκαν ακόμα επαγγελματικά δικαιώματα για εννιά ειδικότητες: βοηθών φυσιοθεραπευτών, βοηθών ακτινολογικών εργαστηρίων, γραφικών τεχνών, κτιριακών έργων, μηχανολογικών εγκαταστάσεων και κατασκευών, σύγχρονης επιχειρηματικής γεωργίας, σχεδιασμού εσωτερικών χώρων, τεχνολογία και έλεγχος τροφίμων, φυτοτεχνικών επιχειρήσεων και αρχιτεκτονικής τοπίου. Τη Δευτέρα το μεσημέρι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας ανατολικής Θεσσαλονίκης, προτάσσοντας τα προβλήματα της τεχνικής εκπαίδευσης. 
Πρόγραμμα δράσης της ΕΔΟΘ
Στο πλευρό των εκπαιδευτικών που πλήττονται το τελευταίο διάστημα βρίσκεται η ΕΔΟΘ, η οποία προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα μια σειρά δράσεις. «Όταν ένας εκπαιδευτικός χρειάζεται επτά ευρώ για να πάει Κατερίνη (διόδια 6,8) και το μεροκάματο του είναι 19 ευρώ, τότε μιλάμε για μισθούς πείνας. Ουσιαστικά, χρειάζεται τρεις μήνες δουλειάς για να πάρει ένα τόνο πετρέλαιο», τόνισε ο γγ της ΕΔΟΘ, Απόστολος Παζαράς, προσθέτοντας πως η ένωση είναι αντίθετη και στο καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, που τίθενται αυτόματα οι εκπαιδευτικοί που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα και διενεργείται εις βάρος τους ΕΔΕ. Το πρόγραμμα δράσης, πάντως, της ΕΔΟΘ για την εκπαίδευση στην Κεντρική Μακεδονία αφορά, μεταξύ άλλων, εκδήλωση για την αξιολόγηση και κινητοποίηση μετά τις 20 Φεβρουαρίου.

ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΔΗΜΟΛΑΪΔΟΥ
egnatiapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου