Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Δέσμη 11 μέτρων από την κυβέρνηση - Αντιδρούν οι αγρότες

Πακέτο 11 μέτρων ως απάντηση στα αιτήματα των αγροτών αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί της τρικομματικής κυβέρνησης, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος, δήλωσαν ότι οι τρεις αρχηγοί έδωσαν την έγκρισή τους στις προτάσεις που επεξεργάστηκε η ηγεσία του υπουργείου, αφού μελέτησε προηγουμένως τα επιμέρους αιτήματα των αγροτών.
Ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των αγροτών δεν είναι θετικές και αύριο αναμένονται εξελίξεις στα μπλόκα, με συσκέψεις που θα γίνει κατά τόπους. 
Στις προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η καθιέρωση νυχτερινού φθηνού
τιμολογίου ρεύματος για τους αγρότες, η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων στην παλαιά Αγροτική Τράπεζα, η απομείωση των υποθηκών, η επιστροφή του ΦΠΑ ύψους 250 εκατ. ευρώ, η επιστροφή της πρώτης δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων μέσα στο Φεβρουάριο ύψους 80 εκατ. ευρώ κ.ά.
Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ οι λύσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση για το αγροτικό ζήτημα είναι οι εξής:
1. Εντός του Φεβρουαρίου θα καταβληθεί σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η συνδεδεμένη ενίσχυση θα δοθεί και στους αγρότες των οποίων η σοδειά δεν ικανοποιεί το όριο της ελάχιστης στρεμματικής παραγωγής γιατί επλήγη από το πράσινο σκουλήκι. 
2. Επιδότηση του κόστους ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους: Με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά ο Κανονισμός «de minimis» για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 30 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ζωοτροφών. 
3. Πληρωμή Ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας: Ολοκληρώθηκε η έγκριση των δανείων στις κονσερβοποιίες από την Τράπεζα Πειραιώς - ΑΤΕ. Η καταβολή των χρημάτων, όπως ζητήθηκε από τους ροδακινοπαραγωγούς, θα γίνει κατευθείαν στους λογαριασμούς τους.
4. Επιστροφή 250 εκατ. ευρώ ΦΠΑ. 
5. Παράταση στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών κατά δύο έτη, προκειμένου να μη μείνουν χωρίς σύνταξη όσοι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έβγαιναν σε σύνταξη γήρατος στα 65, ενώ το όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67.
6. Υπερυποθηκευμένη γη από δάνεια αγροτών στην ΑΤΕ: Το πρόβλημα επιλύεται ως εξής: α) Για όσα δάνεια έχουν εξοφληθεί, θα γίνει εξάλειψη της υποθήκης με μηδενικό κόστος για τους αγρότες. β) Απομειώνεται η υποθήκη, στο 120% της σημερινής αξίας του δανείου: - Για μεν το 80% των δανείων που μεταφέρθηκαν στην Πειραιώς - ΑΤΕ (εξυπηρετούμενα δάνεια), η προσαρμογή θα γίνει από την Τράπεζα. - Για δε το 20% των δανείων που έμειναν για εκκαθάριση στην παλαιά ΑΤΕ (μη εξυπηρετούμενα δάνεια), από τον εκκαθαριστή της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. γ) Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, με νομοθετική ρύθμιση στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, καθορίζεται ο τρόπος αποπληρωμής τους, ώστε να μην κινδυνεύσουν με απώλεια των αγροτεμαχίων τους οι αγρότες.
7. Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των Πετρελαίου: Εντός του Φεβρουαρίου θα καταβληθεί η επιστροφή της πρώτης δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου ύψους 80 εκατ. ευρώ. Η επόμενη δόση θα δοθεί το φθινόπωρο.  
8. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος: Καθιερώνεται φέτος, από την 1η Ιουλίου, ειδικό αγροτικό νυχτερινό τιμολόγιο, με στόχο τη μείωση του κόστους του ρεύματος για την άρδευση των αγρών στη διάρκεια των θερινών μηνών, αλλά και την εξοικονόμηση και καλύτερη αξιοποίησή του νερού.
9. Κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ και μέτρα αποτροπής: Ήδη το αρμόδιο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει επιληφθεί του θέματος.
10. Ενίσχυση της ρευστότητας: Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες σύστασης του Ταμείου Δανειοδότησης με την επωνυμία «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ)» με κεφάλαια ύψους 300 και πλέον εκ. ευρώ, που θα χορηγεί χαμηλότοκα βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα δάνεια από τις τράπεζες στους δικαιούχους.
11. Απλοποίηση διαδικασιών νομιμοποίησης σταβλικών εγκαταστάσεων, με τροπολογία που προωθείται από το αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΕΚΑ) στη Βουλή.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΙΟΛΙΟΥ 
egnatiapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου