Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

€100 εκατ. του Ιδρύματος "Στ. Νιάρχος" στη σίτιση μαθητών, σε σχολεία, Υποτροφίες και ιδρύματα

xrimata 250 250
Που κατευθύνονται δωρεές €100 εκατ. του Ιδρύματος "Στ. Νιάρχος"
Σημαντική στήριξη σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού που βιώνουν την οικονομική κρίση δίνει με τη βοήθεια επιλεγμένων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Σε εκδήλωση του Ιδρύματος με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη εφαρμογή του προγράμματος «Πρωτοβουλία ενάντια στην κρίση», αναφέρθηκαν ενδεικτικά έξι πολύ σημαντικά προγράμματα που υποστηρίζει το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στο πλαίσιο ανακούφισης ευπαθών ομάδων. Παράλληλα παρουσιάστηκε και η συνεισφορά του υπό κατασκευή Κέντρου Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», που αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος, ύψους 566 εκατ. ευρώ.
Οι δράσεις υποστήριξης ομάδων που βρίσκονται σε ανάγκη εντάσσονται στο τριετές πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ «Πρωτοβουλία ενάντια στην κρίση» που ανακοίνωσε στις αρχές του 2012 το ίδρυμα, με σκοπό την ανακούφιση από τα δυσμενή αποτελέσματα της εντεινόμενης κοινωνικο-
οικονομικής κρίσης. Ήδη, μέσα στον πρώτο χρόνο υλοποίησης της πρωτοβουλίας έχουν διατεθεί τα 54 εκατ., με 157 δωρεές πανελλαδικά. Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών.
Όπως σημείωσε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Α. Δρακόπουλος, «υπάρχει ανάγκη για μια κοινωνία πρόνοιας, ωστόσο η φιλανθρωπία δεν θα πρέπει να αντικαθιστά, ούτε να αναπληρώνει, αλλά να συμπληρώνει το κράτος».
Πρόκειται για τα προγράμματα:
- Κοινωνικής κατοικίας και τη δημιουργία τριών κέντρων ημέρας για αστέγους στην Αθήνα και τον Πειραιά (PRAKSIS). Από το πρόγραμμα θα επωφεληθούν συνολικά 520 οικογένειες που κινδυνεύουν να μείνουν άστεγες.
- Επισιτιστικής βοήθειας στα σχολεία (PROLEPSIS). Μετά την περσινή πιλοτική εφαρμογή του (από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο σε 34 σχολεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σε σύνολο 6.272 μαθητών), το πρόγραμμα προσφέρει και φέτος φαγητό σε 20.000 μαθητές δημόσιων σχολείων που βρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, προωθώντας παράλληλα τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
- Ολοκληρωμένης κινητής ιατρικής μονάδας (Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού), η οποία παρέχει υγειονομική φροντίδα σε κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα.
- Υποστήριξης ανήλικων παιδιών. (Κέντρο προστασίας του παιδιού Αττικής «Η Μητέρα»). Το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», εκτός από την αντικατάσταση πλαισίων αλουμινίου σε δύο τμήματα του κτιρίου του οργανισμού και την αγορά σχολικού λεωφορείου για τη μεταφορά των παιδιών, στηρίζει την περίθαλψη απροστάτευτων παιδιών, προγράμματα υιοθεσίας και ανάδοχης φροντίδας.
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας (Αμερικανική γεωργική σχολή), το οποίο προσφέρει σπουδές δύο ενοτήτων για την προετοιμασία των νέων για επιχειρηματική σταδιοδρομία στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής.
- Υποτροφίες για Έλληνες φοιτητές σε Καναδικά Πανεπιστήμια.
Αναφορικά τώρα με την πορεία υλοποίησης του Κέντρου Πολιτισμού στο φαληρικό Δέλτα, το οποίο θα περιλαμβάνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και την Εθνική Λυρική Σκηνή, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Α. Δρακόπουλος διευκρίνισε ότι το έργο βρίσκεται εντός αρχικού προϋπολογισμού και εντός του χρονοδιαγράμματος για την παράδοσή του στα τέλη του 2015. Σύμφωνα μάλιστα με το πόρισμα μελέτης της Boston Consulting Group, το έργο εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία 1 δισ. ευρώ, στηρίζοντας τον τομέα των κατασκευών και της βιομηχανίας που βρίσκονται σε ύφεση, ενώ 1.500-2.000 εργαζόμενοι ετησίως θα υποστηρίξουν την κατασκευή του.
Να σημειώσουμε πως από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση 1 δισ. ευρώ μέσω 2.400 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 109 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, άνω του 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου