Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Yπό το φόβο λουκέτου στο μουσικό σχολείο Κομοτηνής


ΓΟΝΕΙΣ, ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κινητοποιούνται υπό το φόβο λουκέτου στο μουσικό σχολείο Κομοτηνής Στις 30 Ιανουαρίου μουσικά σχολεία όλης της χώρας διοργανώνουν τρεις ταυτόχρονες κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης
Λεωφορεία θα μεταφέρουν από την Κομοτηνής τους διαδηλωτές που θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης Σε αναβρασμό  βρίσκονται τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας και ξεκινούν κινητοποιήσεις που θα κορυφωθούν στις 30 Ιανουαρίου με τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ταυτόχρονα. Μία στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συμμετάσχουν τα μουσικά της Βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλίας, καθώς και το καλλιτεχνικό της Θεσσαλονίκης, μία στο Ηράκλειο της Κρήτης με τα μουσικά και το καλλιτεχνικό του Ηρακλείου και φυσικά μία στο υπουργείο Παιδείας, όπου θα συμμετάσχουν τα μουσικά σχολεία της Αττικής, το καλλιτεχνικό του Γέρακα, τα μουσικά της Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας καθώς και τα μουσικά της Πελοποννήσου. Αυτά αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών
Σχολείων. 
Το κύμα μείωσης των λειτουργικών δαπανών παρασέρνει και τα ειδικά αυτά σχολεία που πέρα από τις γενικές γνώσεις προσφέρουν μουσική παιδεία και τη δυνατότητα εξέλιξης των μαθητ
ών που φοιτούν σε αυτά. Τα προβλήματα είναι ποικίλα και αφορούν τις ελλείψεις διδακτικού προσωπικού ακόμα και σήμερα, τις μετακινήσεις μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες, κτιριακές ελλείψεις καθώς και άλλα που αφορούν τη διατροφή των παιδιών, αφού ως γνωστόν οι μαθητές των μουσικών σχολείων σιτίζονται στις σχολικές μονάδες λόγω του διευρυμένου ωραρίου τους.  
ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ 
Ειδικότερα οι γονείς διεκδικούν τα παρακάτω:  Να καλυφθούν όλα τα κενά σε καθηγητές τόσο μουσικής-καλλιτεχνικής παιδείας, όσο και γενικής παιδείας. Να λυθεί υπεύθυνα και άμεσα το πρόβλημα που αφορά στη μετακίνηση των μαθητών μέσα από τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με τα κατάλληλα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδηγούς. Δημιουργία ενός ενιαίου φορέα οργανωμένου σε επίπεδο Περιφέρειας με την επίβλεψη και τον έλεγχο του υπουργείου Παιδείας, (με χρηματοδότηση απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μέσω ανταποδοτικών τελών από τους καλλικρατικούς δήμους), για τις μετακινήσεις του μαθητικού πληθυσμού. Για τα σχολεία που είναι ένα σε κάθε νομό και υπερτοπικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Απαιτούν άμεσα την τροποποίηση της ΚΥΑ ώστε τα σχολεία αυτά να συμπεριληφθούν μαζί με τα ΕΠΑΛ και τα ΕΠΑΣ στις διαδικασίες για την προκήρυξη και ανάθεση του μεταφορικού έργου που τα αφορούν, χωρίς τους περιορισμούς της απόστασης από την σχολική μονάδα. 
Επίσης αγωνίζονται για να λυθούν τα προβλήματα των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων με την εξασφάλισης των αναγκαίων υποδομών και την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους με μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να μην διακόπτεται η αναγκαία συνέχεια των μουσικών και καλλιτεχνικών σπουδών, να ολοκληρωθούν τα αναλυτικά προγράμματα, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη δωρεάν εξασφάλιση όλης της αναγκαίας υποδομής για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των μουσικών και καλλιτεχνικών σπουδών από όλους τους μαθητές. Να προχωρήσει το υπουργείο στην υποχρέωση που έχει από το νόμο στην πιστοποίηση των μουσικών σπουδών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. 
ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΩΡΩΝ 
Όσον αφορά στις απώλειες διδακτικών ωρών σε εβδομαδιαία βάση στα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία έως τις 30 Νοεμβρίου του 2012, τα στοιχεία αναφέρουν τα εξής: Σέρρες 420, Δράμα 467, Καβάλα 292, Ξάνθη 280 και Κομοτηνή 291. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα έχουν χαθεί 9.708 διδακτικές ώρες. Το υπουργείο Παιδείας μόλις στις 8 Ιανουαρίου του 2013 με έγγραφο έδωσε «το πράσινο φως» για την πρόσληψη ωρομισθίων, εκπαιδευτικών και εμπειροτεχνών ιδιωτών μουσικών στα μουσικά σχολεία, ανά μουσική ειδίκευση. Οι εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας που αντιστοιχούν στο μουσικό σχολείο Κομοτηνής, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο είναι 12 ώρες, ενώ είχαν ζητηθεί 300!
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ 
Για τα παραπάνω ζητήματα αιχμής οι γονείς αποφάσισαν να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των παιδιών με οποιαδήποτε μορφή αυτές εκδηλώνονται σε όλη τη χώρα. Να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις πανελλαδικά που θα πραγματοποιηθούν σε τρία διαμερίσματα της χώρας, ώστε να διευκολυνθούν όλα τα σχολεία που συμμετάσχουν. Την ημέρα αυτή μάλιστα τη χαρακτηρίζουν ως «ημέρα πάλης του λαού» για τη δωρεάν δημόσια παιδεία. Για την επιτυχία αυτής της κινητοποίησης οργανώθηκαν άμεσα περιφερειακές συσκέψεις στις οποίες συμμετείχαν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί. Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στη Κομοτηνή, κατά την οποία ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του μουσικού σχολείου Κομοτηνής αποφάσισε συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνεται στις 30 Ιανουαρίου. Για το σκοπό αυτό μάλιστα θα αναχωρήσουν από την πόλη μας λεωφορεία στις 8 το πρωί της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου, που θα μεταφέρουν τους διαδηλωτές στην Θεσσαλονίκη. 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 
Τα μουσικά σχολεία ξεκίνησαν να λειτουργούν το Σεπτέμβριο του 1988 με την ίδρυση του πρώτου Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου στην Παλλήνη της Αττικής. Η λειτουργία τους στηρίζεται στο νόμο 1824/88 ως σχολείο γενικής αισθητικής καλλιέργειας με άξονα τη μουσική. Σύμφωνα με αυτόν, σκοπός των μουσικών σχολείων της χώρας, είναι η προετοιμασία και η κατάρτιση των νέων, που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής, χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία, αν τελικά επιλέξουν άλλο τομέα επιστημονικής ή επαγγελματικής έκφρασης. 
Το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας, μαθήματα αισθητικής παιδείας, ατομικά μαθήματα μουσικής, άσκηση στα εργαστήρια ειδικότητας, καθώς και μαθήματα μουσικών συνόλων.  Σήμερα υπάρχουν και λειτουργούν 42 μουσικά σχολεία σε όλη τη χώρα και η ίδρυση τους αποτέλεσε σταθμό στη δημόσια εκπαίδευση και σημαντικό βήμα στην αναβάθμιση της. 
ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 
Φτάνοντας στο 24ο έτος λειτουργίας τους, παρατηρείται πλήρης αποδιοργάνωση με κίνδυνο ακόμα και το κλείσιμο των μουσικών σχολείων. Αυτά ανέφερε ο Γιώργος Εφετζής, ταμίας στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του μουσικού σχολείου Κομοτηνής και μέλος της πανελλήνιας ένωσης γονέων μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων. Συμμετέχοντας στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, έκανε γνωστό πως αποφασίστηκε η δυναμική συμμετοχή διαδηλωτών από την περιοχή μας, ώστε να διαφυλάξουν τη λειτουργία των μουσικών σχολείων. Στο μουσικό σχολείο Κομοτηνής οι καθηγητές αργούν να πιάσουν δουλειά, απουσιάζουν βασικές ειδικότητες όπως για παράδειγμα καθηγητής για την εκμάθηση της παραδοσιακής γκάιντας, ενώ ακόμα και όταν καλύπτονται οι θέσεις, δεν επαρκεί το προσωπικό. Είναι ενδεικτικό ότι σε υποχρεωτικά μαθήματα εκμάθησης μουσική οργάνου, δημιουργούνται τμήματα 5-6 μαθητών  την ώρα που αυτά θα έπρεπε να διδάσκονται ατομικά σε ειδικά διαμορφωμένες μικρές αίθουσες, σημείωσε ο κ. Εφετζής. «Εμείς δεν έχουμε στεγαστικά προβλήματα, ούτε θέματα που αφορούν τις μετακινήσεις, αλλά όπως έχουμε πει όταν ένα σχολείο αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα είναι σαν  να είναι κοινό για όλους μας. Αν από κάπου αρχίζει να ξετυλίγεται το νήμα από το πουλόβερ, σύντομα θα ξεφτίσει όλο.  Μοιραία θα καταλήξουμε στο κλείσιμο όπως συνέβη και στη περίπτωση των αθλητικών σχολείων», ανέφερε ο κ. Εφετζής.  
180 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Συνολικά στο μουσικό σχολείο, γυμνάσιο και λύκειο, της Κομοτηνής φοιτούν περί τα 180 παιδιά, ανέφερε ο κ. Εφετζής και σημείωσε πως κάθε χρόνο παρατηρείται σταδιακή αύξηση του αριθμού των μαθητών και των αιτήσεων που υποβάλλονται για τις ειδικές εξετάσεις που απαιτούνται κατά την εισαγωγή.  Το γεγονός αυτό φανερώνει την ανάγκη στροφής σε ποιοτικότερη εκπαίδευση που παρέχεται από τα μουσικά σχολεία και οι μαθητές το γνωρίζουν αυτό, πρόσθεσε ο κ. Εφετζής.  Για όλους αυτούς τους λόγους οι γονείς θα αγωνιστούν ώστε να σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά. «Το σχολείο είναι γνωστό για τις δράσεις που κάνει. Με λίγα λόγια τα λεφτά του τα βγάζει. Έχοντας ως παράδειγμα το αθλητικό σχολείο, φοβόμαστε ότι μπορεί να κλείσουν τα σχολεία μας. Βέβαια δεν έχουμε κάποια στοιχεία που να μας οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει αύριο. Όταν μας θεωρούν ακριβά σχολεία και ότι θα πρέπει να μειώσουμε με κάποιο τρόπο τα κόστη, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα». Στο ίδιο μήκος κύματος και η νέα διευθύντρια του μουσικού σχολείου Κομοτηνής Ροδόπη Γουγουλάκη είπε πως η κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη απευθύνεται στους γονείς, αλλά και στους μαθητές οι οποίοι θα συνοδεύονται από τους γονείς τους. «Αυτό που φοβόμαστε είναι μήπως καταργηθούν τελικά τα σχολεία όπως τα αθλητικά, αυτός είναι ο φόβος των γονέων», ανέφερε. 
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ 

Την ίδια ώρα συμπαράσταση στον αγώνα των γονέων δήλωσε και Πανελλήνιος Σύλλογος 30μηνιτών καθηγητών μουσικής. Στο μήνυμα των καθηγητών αναφέρετε: «Σας στέλνουμε μήνυμα συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα σας και όπως πάντα θα είμαστε μαζί σας. Καλούμε όλους τους συναδέρφους του κλάδου ΤΕ16 30μηνιτών καθηγητών μουσικής να παραστούν στην πανελλαδική κινητοποίηση των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων που οργανώνει η Πανελλήνια Ένωση για τον κοινό αγώνα μαθητών και γονέων». 
Όλγα Τσιούλφα 
xronos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου