Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

«Γατούλης» ο Aλ. Τσίπρας με τον σκληρό o B. Σόιμπλε



Μέχρι χθες ο Αλέξης Τσίπρας άλλα έλεγε εντός Ελλάδας και άλλα εκτός. Τώρα έφτασε στο σημείο να λέει άλλα δημόσια μετά τη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλα να αφήνει να διαρρεύσουν μετά για το εσωκομματικό ακροατήριό του. Η στροφή των 180 μοιρών πάντως που έχει ξεκινήσει ο κ. Τσίπρας ολοκληρώνεται σήμερα, μια και παρέμεινε στο Βερολίνο, όπου θα συναντήσει και τον Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, τον οποίο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν στοχοποιήσει στη Θεσσαλονίκη. Χθες στο Βερολίνο ο κ. Τσίπρας ήταν πάρα πολύ «μειλίχιος» απέναντι στον κ. Σόιμπλε. Και μάλιστα δεν διαμαρτυρήθηκε καθόλου όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών του... τράβηξε το αυτί ζητώντας του να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις. «Ο υπουργός Σόιμπλε είπε κατηγορηματικά στον κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Ο υπουργός Σόιμπλε κάλεσε τον κ. Τσίπρα να υποστηρίξει τον δρόμο που έχει υιοθετηθεί» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή του υπουργείου.

Σύμφωνα με μια πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το πρακτορείο
ειδήσεων Reuters, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη «μόνο» εάν το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που αποτελεί όρο για τον δανεισμό της από την τρόικα εφαρμοστεί επιτυχώς. Ο κ. Σόιμπλε είπε στον κ. Τσίπρα ότι «η Ελλάδα θα μπορέσει να μείνει στο ευρώ μόνο εάν το πρόγραμμα προσαρμογής εφαρμοστεί επιτυχώς» ανέφερε η πηγή. «Ολοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό πρέπει να τιμήσουν τις αμοιβαίες υποχρεώσεις τους» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας έχει ήδη αποτύχει, απέφυγε όμως να μιλήσει για καταγγελία του Μνημονίου και, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στον κ. Σόιμπλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να το «αλλάξει».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Σόιμπλε μία ευρωπαϊκή λύση για το ζήτημα του χρέους, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του για μία διευθέτηση στα πρότυπα της αντίστοιχης που αποφασίστηκε για τη Γερμανία τη δεκαετία του 1950, με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και υιοθέτηση ρήτρας ανάπτυξης για την αποπληρωμή. Του ανέφερε μάλιστα ότι «κοινό νόμισμα σημαίνει και κοινό πρόβλημα».

Και ενώ στις δημόσιες δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας δεν είπε λέξη για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το θέμα της Siemens, λίγο αργότερα οι διαρροές για να χτίσουν το προφίλ του κ. Τσίπρα εντός της Ελλάδας άρχισαν να παίρνουν φωτιά. Ανθρωποι της Κουμουνδούρου ισχυρίζονταν ότι ο κ. Τσίπρας έθεσε στον κ. Σόιμπλε το θέμα του κατοχικού δανείου, ενώ ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να δώσει στην Αθήνα την κατάθεση του Μιχάλη Χριστοφοράκου στη γερμανική Δικαιοσύνη, ώστε με τα νέα αυτά στοιχεία να προχωρήσει περαιτέρω η διερεύνηση του σκανδάλου Siemens. «Δεν μπορείτε να μιλάτε για καλές σχέσεις των δύο χωρών, χωρίς να κάνετε βήματα σε αυτά τα δύο θέματα» άφηναν να διαρρεύσει ότι δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου