Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

MEΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Όλο το σενάριο της άσκησης κατάληψης- ανακατάληψης του αεροδρομίου της Σάμου

SAMOS-EIDIKES-DYNAMEIS

Mείζονα άσκηση ειδικών δυνάμεων με σενάριο κατάληψης-ανακατάληψης του αεροδρομίου της Σάμου βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα σήμερα, παράλληλα με άσκηση ενεργοποίησης του συστήματος αεράμυνας της χωρας.

Τις πρωινές ώρες της 23ης  Ιανουαρίου, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ενεργοποιήθηκε τμήμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, στο πλαίσιο άσκησης “Πυρπολητής 1/13″, και εκτός από το σενάριο κατάληψης-ανακατάληψης περιλαμβάνει και την σενάριο εξασφάλισής υποδοχής επιπλέον αερομεταφερόμενων δυνάμεων.

Επίσης για πρώτη φορά εξελίσσεται ταυτόχρονα με την άσκηση αερομετφοράς και αντιαεροπορική άσκηση σε όλη την χώρα.

Η άσκηση που έγινε υπό την διοίκηση της Διακλαδικής Διοίκησης του ΓΕΕΘΑ ξεκίνησε με μηδενική προειδοποίηση μέσα στην νύχτα, όταν οι άνδρες της Α’ Μοίρας Αλεξιπτωτιστών ενημερώθηκαν ότι τουρκικές ειδικές δυνάμεις κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Σάμου και ετοιμάζεται η μεταφορά επιπλέον αερομεταφερόμενων δυνάμεων από την μικρασιατική ακτή.

Στο σενάριο αναφερόταν ότι οι ελληνικές χερσαίες συμβατικές δυνάμες εξακολουθούσαν να αμύνονται και δεν είχαν παραδοθεί, ούτε οι τουρκικές δυνάμεις είχαν επικρατήσει στην πλειοψηφία των αντικειμενικων σκοπών τους.

Σε διαφορετική περίπτωση η αποστολή των αλεξιπτωτιστών θα ήταν καθαρή αυτοκτονία, αφού πλέον θα χρειαζόταν η αποστολη μείζονος δύναμης και όχι απλώς μιας μονάδας ειδικών δυνάμεων

Η αρχική δύναμη επρόκειτο να ριφθεί με αλεξίπτωτα (εναλλακτικά θα μπορούσε να μεταφερθεί με ελικόπτερα CH-47DGR) τα οποία καθ’όλη την πορεια τους προς τον στόχο καλύπτονται από ζεύγη μαχητικών της ΠΑ. Μετά την ρίψη τους επί του στόχου (θα έχει προηγηθεί βομβαρδισμός των τουρκικών θέσεων από θαλάσσης, ξηράς και αέρος) και την κατάληψη του αεροδρομίου, ακολουθεί δεύτερο κύμα με C-130 για την εξασφάλιση του αεροδρομίου.

Σημαντικός και κρίσιμος παράγων είναι να υπάρξουν τουλάχιστον “παράθυρα” πλήρους αεροπορικής υπεροχής τόσο στην πορεία των C-130 προς τον στόχο, όσο και κατά την διάρκεια προσέγγισης των ναυτικών μονάδων και φυσικά κατά την αποβίβαση του πρώτου και του δεύτερου κύματος.

Γενικά το σενάριο είναι δύσκολα εφαρμόσιμο, απαιτεί εξαιρετικό συντονισμό και δύο βασικές προϋποθέσεις: Ότι η άμυνα της νήσου δεν θα έχει καταρρεύσει και ότι θα υπάρξει αεροπορική υπεροχή για μια σειρά λόγων:

Να καταστείλουν τα πυρά πυροβολικού από την μικρασιατική ακτή, να “μαλακώσουν” την άμυνα των Τούρκων στο αεροδρόμιο, να αποτρέψουν πλήγματα στις εναπομείνασες ελληνικά χερσαίες δυνάμεις, να αποτρέψουν πλήγμα στις αεροεπιβιβαζόμενες δυνάμεις και κυρίως να μεταφερθούν με ασφάλεια οι αλεξιπωτιστές στο νησί.

Και αυτά είναι μόνο τα “χοντρά” μιας σειρά προϋποθέσεων που απαιτούνται για να πάνε “όλα καλά”.

Να πούμε ότι η ταυτόχρονη ενεργοποίηση των δυνάμεων αεράμυνας είναι μία ενέργεια αυτονόητη: Αν υπάρξει τέτοια εξέλιξη, το πρώτο που θα επιχειρήσουν να εξουδετερώσουν είναι οι αεροπορικές δυνάμεις…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου